Antwoord over Nederlandse bloedtest tegen Alzheimer

Onlangs is het bericht verschenen dat er binnen nu en 1 jaar een bloedtest op de markt komt die mensen helpt om te bepalen of zij de ziekte van Alzheimer hebben. Natuurlijk zijn er een hoop vragen als het gaat om een dergelijke bloedtest. Voor nu probeert Alzheimer Nederland zoveel mogelijk van uw vragen te beantwoorden middels onderstaand artikel. 

Kan ik als de bloedtest op de markt is, met één test de diagnose krijgen?

Nee, de diagnose Alzheimer wordt niet op basis van één test gegeven. Wanneer mensen met klachten naar de huisarts gaan, wordt er vaak eerst gekeken of de huisarts deze klachten kan bevestigen. Daarna gaan veel mensen voor aanvullend onderzoek naar een geheugenpoli. Een bloedtest zou hier één van de testen op de geheugenpoli kunnen vervangen.

Waarom is een bloedtest nu belangrijk?

Op dit moment kan het voorkomen dat mensen een ruggenprik moeten ondergaan. Een procedure die veel mensen erg belastend vinden. De bloedtest kan ervoor zorgen dat er niet onnodig een ruggenprik wordt gedaan. Als de bloedtest negatief is en aangeeft dat er sowieso geen sprake is van alzheimer, is er geen ruggenprik nodig. Bij een positieve test moet er alsnog een ruggenprik worden gedaan, om de uitslag te bevestigen. De test is namelijk nog niet 100% betrouwbaar.

Waarom is een bloedtest in de toekomst belangrijk?

Het medicijnonderzoek vordert gestaag. We hopen dat er binnen een aantal jaar een medicijn op de markt komt die zich richt op het schadelijke alzheimereiwit ‘amyloid’. Deze bloedtest toont dit eiwit ook aan. Het zou daarmee kunnen dienen als selectiemethode. Bij welke mensen met dementie speelt ‘amyloid’ een rol? En wie kan dus profiteren van de nieuwe medicatie?

Werkt de test voor alle vormen van dementie?

De bloedtest toont een eiwit aan dat exclusief voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. De test kan dus niet uitsluiten dat iemand aan een andere vorm van dementie lijdt. Daarom zijn er verschillende testen nodig om te kijken of iemand dementie heeft, en zo ja, welke vorm van dementie hij heeft.

Wat maakt de Amsterdamse bloedtest bijzonder?

De afgelopen jaren is er in de media vaker aandacht geweest voor bloedtesten. Deze test is bijzonder omdat de test heel precies is. Het kan beter onderscheid maken tussen mensen die wel of geen alzheimereiwitten in de hersenen hebben, dan bloedtesten uit het verleden. Daarnaast is de test relatief eenvoudig in gebruik. Waardoor hij veel makkelijker toegepast kan worden in ziekenhuislaboratoria.

Zou een bloedtest gebruikt kunnen worden als screening?

Op dit moment nog niet. Er zijn nog geen medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. Wanneer dit verandert, zou een bloedtest een belangrijke rol kunnen spelen in screening op de ziekte. Op dit moment zijn er echter geen redenen om mensen (vroegtijdig) te screenen op dementie.

Hoe staat het met medicijnonderzoek?

Op dit moment worden meer dan 100 potentiële medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer onderzocht. Zo’n 20 medicijnen zijn in het laatste stadium van onderzoek. In de komende jaren verwachten we van verschillende medicijnen de uitkomsten van onderzoek.

Meer lezen

× Kan ik u helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday