‘Dementerenden fleuren op door bezoek aan museum’

Bron: Omroep Brabant & nos.nl augustus 2017

Mensen met dementie worden blijer van museumbezoek. Vaak zorgt zo’n uitstapje er ook voor dat het contact met dierbaren beter wordt, blijkt uit onderzoek van het VU Medisch Centrum in Amsterdam.

De onderzoekers constateren dat de stemming van alle deelnemers duidelijk verbeterd was na het bezoek. Ze waren niet alleen blijer, ook ontstond beter contact tussen de demente museumbezoekers en de begeleiders. “Door over de kunstwerken te praten, kregen wij zicht op de emoties van mijn moeder. Dat lukt in het dagelijks leven minder goed”, zegt een van de familieleden.

Volgens de Amsterdamse onderzoekers begonnen alzheimerpatiënten soms ineens te praten, terwijl ze thuis weinig zeggen.

24 Uurs zorg bij dementie

Bij het 24 Uurs zorgloket bemiddelen wij in de 24 uurs zorg voor dementie (en Alzheimer). Wij begeleiden en ondersteunen u of uw naasten bij de dagelijkse bezigheiden. Hieronder verstaan wij zaken als opstaan, aankleden en boodschappen doen (Wanneer voorbehouden- en risicovolle handelingen (zoals het toedienen van medicijnen) noodzakelijk zijn, dan dient hiervoor een thuiszorgorganisatie ingeschakeld te worden.). Maar ook het maken van uitstapjes hoort hierbij, zoals het doen van een museum bezoek. Wij doen dit ook om het contact tussen begeleider, patient en naasten te verbeteren. Daarnaast ontzorgen wij mantelzorgers en naasten familie, zodat zijhun dagelijkse leven weer zoveel mogelijk kunnen op pakken.

Daarnaast is onze 24 Uurs zorg volledig betaalbaar vanuit het Persoons Gebonden Budget. U dient echter wel een zorgindicatie te bezitten om in aanmerking te komen voor onze 24 uurs zorg. Wilt u meer weten over het Persoons Gebonden Budget? Lees dan hier. Meer weten over hoe u een zorgindicatie kunt aanvragen? Lees dan hier verder.

Heeft u andere vragen of wilt u direct een (familie) afspraak met ons inplannen? Neem dan contact met ons op. Dit kan via ons contactformulier, 0800 – 6444444 of stuur een e-mail naar info@24uurszorgloket.nl