‘Dementerenden op wachtlijst twee keer de dupe’

Dementerende twee keer de dupe

Uit onderstaand artikel van NOS blijkt dat dementerende ouderen steeds vaker dubbel de dupe zijn van het feit dat zij op een wachtlijst komen te staan voor een verpleeghuis. Zij krijgen niet de zorg die zij nodig hebben en betalen hier meer voor. Bij het 24 Uurs Zorgloket werken wij niet met wachtlijsten en krijgt u of uw naaste 1 op 1 zorg. Wij bemiddelen en zorgen er voor dat er een zorgverlener bij u of uw naaste komt inwonen. U kunt dus ook nog eens zelfstandig thuis blijven wonen. Daarnaast is de bemiddeling bij 24 uur zorg, ondersteuning en begeleiding volledig te betalen vanuit het PGB. U leest hier meer over wat wij doen. Bij vragen kunt u ook contact met ons opnemen. Dit kan via 0800-6444444 of stuur een e-mail naar info@24uurszorgloket.nl.

Bron: Nos.nl, 2017

Ouderen met dementie die op een wachtlijst van een verpleeghuis komen, krijgen minder zorg en moeten daar meer voor betalen. Dat meldt het tv-programma De Monitor van KRO-NCRV in de uitzending van morgenavond. Ook raken ze hun casemanager kwijt: hun vaste aanspreekpunt en begeleider. Het verschijnsel wordt de zorgval genoemd.

Zolang zorgbehoevenden thuis wonen, worden hun huishoudelijke hulp, dagbesteding en wijkverpleging door gemeenten en zorgverzekeraars betaald. Zodra ze 24 uur per dag hulp en toezicht nodig hebben, vallen ze onder de Wet langdurige zorg (Wlz), waarvoor de Rijksoverheid opdraait. Dat geldt ook als er geen plaats is in een verpleeghuis en mensen op een wachtlijst terechtkomen.

Bij de Wlz staat niet de hoeveelheid zorg centraal, maar een beschikbaar budget. Het gevolg is dat mensen die op de wachtlijst staan minder zorg krijgen dan ze nodig hebben. Ook moeten ze een hogere eigen bijdrage betalen. Hoogleraar Management & Organisatie van de Ouderenzorg Robbert Huijsman van de Erasmus Universiteit schat het aantal gedupeerden op 4000 tot 5000 per jaar.

24 uurs zorg

EENVOUDIGER

Volgens Huijsman kan het probleem eenvoudig worden opgelost door de Wlz alleen te laten gelden voor mensen die in een verpleeghuis zitten en niet voor mensen die op een wachtlijst staan. Ook vindt hij dat de wetten en financiering voor goede zorg thuis veel eenvoudiger moeten worden.

Directeur Vanderkaa van de ouderenbond KBO-PCOB is geschrokken van het bericht. “Zeker als je bedenkt dat in veel van deze situaties ook overbelaste mantelzorgers een harde klap krijgen. En het water stond ze al aan de lippen door de verslechterende situatie thuis.”

Vanderkaa stelt voor om tijdens de wachttijd zorg als voorheen te blijven leveren, maar die vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) te laten betalen.