Dementie hulpmiddelen

dementie hulpmiddelenMijn levenspartner wordt dement, zijn er dementie hulpmiddelen?

Er zijn veel dingen die komen kijken bij een levenspartner die dement wordt. Het is heel lastig als iemand langzaam de regie over zijn of haar eigen leven verliest. Daarom heeft het 24 Uurszorgloket een aantal dementie hulpmiddelen uitgezocht die u helpen bij dagelijkse handelingen, waardoor u de sturing een klein beetje terug kan krijgen. Wilt u weten wat er mogelijk is en welke hulpmiddelen u het leven een beetje makkelijker kunnen maken? Lees hieronder verder.

Technologische dementie hulpmiddelen

Er bestaat een verschil tussen dementie hulpmiddelen die iemand met dementie zelf gebruikt en hulpmiddelen die een partner of verzorgende gebruikt. Deze hulpmiddelen zijn heel verschillend. Een goed voorbeeld van een hulpmiddel voor mensen met dementie is een apparaat dat ondersteuning geeft aan het geheugen. Dit kan bijvoorbeeld een horloge of een tablet zijn. Door middel van een horloge of tablet krijgt iemand met dementie een herinneringen die helpen bij dagelijkse handelingen. Het is zelfs mogelijk om een horloge of tablet zo in te stellen dat iemand met dementie melding krijgt als het tijd is voor medicatie. Daarnaast zijn er ook technologische hulpmiddelen die helpen bij basalere zaken. Denk hierbij aan bewegingssensoren en automatische verlichting of automatische gordijnen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Wat voor dementie hulpmiddelen zijn er en bij welke activiteiten zijn deze inzetbaar?

Er zijn veel verschillende soorten hulpmiddelen die van pas kunnen komen bij verschillende activiteiten. Sommige hulpmiddelen zijn speciaal voor mensen met dementie gemaakt. Maar er zijn ook hulpmiddelen die niet specifiek voor mensen met dementie gemaakt zijn. Dit betekent niet dat deze hulpmiddelen minder geschikt zijn. Een tablet is bijvoorbeeld ideaal om mee te beeldbellen. Maar denk bijvoorbeeld ook aan placemats of antislipmatten die het dagelijks leven een stukje gemakkelijker en veiliger maken. Daarnaast help muziek ook enorm. Muziek heeft namelijk een wonderbaarlijke uitwerking op mensen met dementie. Muziek is namelijk een van de laatste dingen die uit het geheugen gaat. Het helpt bij ontspanning en het ophalen van herinneringen. Het verzorgen van goede muziekvoorzieningen is niet speciaal ontwikkeld voor mensen met dementie, maar valt wel onder uitermate geschikte hulpmiddelen.

Wat als dementie hulpmiddelen niet genoeg zijn?

Het kan natuurlijk voorkomen dat op een gegeven moment alleen hulpmiddelen niet meer genoeg ondersteuning bieden voor iemand met dementie. Dit zou betekenen dat iemand met dementie meer ondersteuning of begeleiding nodig heeft bij dagelijkse levensverrichtingen. Denk hierbij aan zaken zoals ondersteuning bij lichamelijke verzorging, huishoudelijke ondersteuning, het doen van boodschappen en het bereiden van maaltijden. Op het moment dat iemand met dementie niet meer zelfstandig thuis kan wonen, kan ondersteuning door het 24 Uurszorgloket een passende oplossing zijn. Wij zorgen voor passende zorg voor iemand met dementie, waardoor hij of zij langer thuis kan blijven wonen. Wilt u weten hoe dit proces precies in zijn werk gaat en wat wij voor u kunnen betekenen? Bekijk hier onze werkwijze.

24 uurs zorg via het 24 Uurs Zorgloket

Wilt u meer weten over de mogelijkheden omtrent hulp bij dementie? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via 0800-644444 of stuur een mailtje naar info@24uurszorgloket.nl.