Interview: Waarom inwonende zorg de beste keuze was

In dit inspirerende interview deelt een zorgprofessional en een mantelzorger haar persoonlijke ervaringen met inwonende zorg. Ze bespreekt niet alleen de voordelen, maar ook hoe deze keuze het leven van zowel de zorgontvanger als de omgeving positief heeft veranderd. Lees het hele verhaal hieronder!

Mijn ervaring met inwonende zorg als zorgprofessional en mantelzorger

Als ambulanceverpleegkundige kom ik dagelijks in verschillende zorginstellingen, en het valt mij vaak op dat mensen met psychogeriatrische en somatische aandoenin­gen in verpleeghuizen regelmatig worden overgelaten aan hun lot. Dit is niet zozeer het gevolg van nalatigheid, maar eerder een gevolg van de toenemende bezuinigingen in de zorg. Verzorgenden en helpenden moeten vaak voor een groep van 13 mensen tegelijk zorgen, wat betekent dat de kwaliteit van de zorg onder druk staat. Als ik een patiënt ophaal en zie dat de medicatie wel is klaargezet, maar niet gecontroleerd is of het ook is ingenomen, dan begrijp ik dat het niet alleen door tijdgebrek komt, maar ook door de systeemdruk waaronder de zorgverleners werken.

Toen mijn eigen ouders de diagnose Alzheimer kregen, werd ik zelf geconfronteerd met de tekortkomingen van de reguliere zorg. Thuiszorg kon simpelweg niet voldoen aan de behoeften van mijn ouders. Ze kwa­men vier keer per dag, maar deze korte momenten waren niet voldoende om ervoor te zorgen dat mijn ouders goed verzorgd werden. Een glas water werd bijvoorbeeld neergezet, maar er werd niet gecontroleerd of het ook werd opgedronken. Het gevolg? Dehydratie en urineweginfecties, wat weer tot een delier leidde. Als ambulanceverpleegkundige had ik ook negatieve ervaringen met verpleeghuizen waardoor ik koste wat kost ervoor wilde zorgen dat mijn ouders dit niet overkwam. Dit soort situaties zorgden ervoor dat ik op zoek ging naar een andere oplossing.

De keuze voor inwonende zorg

Omdat de thuiszorg niet aan onze verwachtingen voldeed, en ik het werk steeds moest controleren, ben ik verder gaan zoeken en kwam ik uiteinde­lijk terecht bij de zorgoplossing, inwonende zorg. Het leek mij destijds een passende oplossing voor mijn ouders. Mijn ouders kregen tijdelijk een vaste zorgverlener en ik heb in totaal 5 jaar inwonende zorg georganiseerd. Na het overlijden van mijn ouders heb ik deze vorm van zorg getipt bij mijn tante die een soortgelijke zorgvraag had.

Ik heb geregeld contact met mijn nichtje over de zorg en ook die zijn erg tevreden over de inwonende zorg. Het is belangrijk dat je goed kijkt met welke inwonende zorg organisatie je in zee gaat. Tegenwoordig kan je controleren op de website van de inspectie of een aanbieder een vergunning toegewezen heeft gekregen van de inspectie. Hierdoor weet je dat de randzaken van inwonende zorg gewaarborgd zijn.

De voordelen van inwonende zorg

Het spreekwoord ‘oude bomen moet je niet verplanten’ is er niet voor niks, zeker niet voor mensen met dementie. Op het moment dat ze ergens anders moeten gaan wonen dan is alle herkenbaarheid weg wat ervoor zorgt dat ze vaak snel achteruitgaan. Mijn ouders hadden ook altijd de wens om thuis te sterven, dat is dankzij inwonende zorg gelukt. Wat veel mensen niet weten, is dat inwonende zorg veel meer flexibiliteit biedt dan zorg in een verpleeghuis, je kan echt je eigen regie behouden als familie of als cliënt. In een verpleeg­huis moet je toch vaak mee in de structuren van het verzorgingstehuis en diens reglementen.

Een groot voordeel van inwonende zorg is de continuïteit van zorg door voor een langere periode 1 vaste zorgverlener te hebben. Je hebt één vaste zorgverlener die de cliënt goed kent en daardoor snel kan inspelen op veranderingen. In een verpleeghuis heb je vaak te maken met wisselende zorgverleners, waardoor afspraken verloren gaan of niet worden doorgege­ven. Nu hoefde ik maar met één persoon te communiceren, wat de samenwer­king veel gemakkelijker maakte. Dankzij inwonende zorg kon mijn moeder haar dagelijkse routines behouden, zoals het drinken van een wijntje bij het avondeten, wat in een verpleeghuis vaak niet geaccepteerd wordt.

Hetzelfde geldt nu voor mijn tante, die samen met haar inwonende zorgver­lener zelfs op vakantie kan. Dit soort persoonlijke aandacht en vrijheid is vrijwel onmogelijk in een verpleeghuis. Met inwonende zorg behoud je zelf de regie over het leven van je dierbare, en dat is onbetaalbaar.

Waarom inwonende zorg de beste keuze was

Achteraf gezien had ik veel eerder voor inwonende zorg moeten kiezen. Het heeft me twee jaar gekost om in te zien dat thuiszorg niet voldoende was, en in die tijd heeft het me veel energie en frustratie gekost om alles in goede banen te leiden. Inwonende zorg heeft niet alleen de kwaliteit van leven van mijn moeder verbeterd, maar heeft ons als familie ook de rust gegeven dat zij de zorg kreeg die ze nodig had. Het feit dat ze thuis kon sterven, in haar eigen bed, omringd door haar vertrouwde spullen, is iets wat ik iedereen zou gunnen.

* Voor anderen die overwegen om inwonende zorg te regelen, zou ik willen zeg­gen: wees kritisch op de organisatie waarmee je in zee gaat. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken zijn en dat je weet waar je voor betaalt. Als je eenmaal de juiste zorgverlener hebt gevonden, is het niet goud, maar diamant waard.

Contact 

Voor meer informatie over inwonende zorg, kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij beantwoorden graag je vragen!

Neem contact met ons op