Mantelzorger krijgt meer taken

Mantelzorger krijgt meer taken dan verantwoord is

Bron: Nu.nl 27 juli

Ruim 30 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden in de wijkzorg vindt dat er te veel taken moeten worden overgedragen op de mantelzorger. Ze noemen de daardoor ontstane druk voor mantelzorgers “onverantwoord”.

Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) ondervroeg bijna duizend leden over de rol van de mantelzorger.

Drie op de vijf van de ondervraagden zegt wel eens een taak op te pakken die niet in het zorgpakket hoort, om mantelzorgers te ontlasten. Mantelzorgers worden door de zorgverleners vooral als vriend of familielid gezien. De zorgverleners vinden het belangrijk dat die rol ook kan blijven bestaan.

De organisatie zegt begrip te hebben voor zorgverleners die taken van mantelzorgers overnemen, maar het niet te zien als oplossing voor de overbelasting die mantelzorgers ervaren.

“De vraag is of cliënten en mantelzorgers de gemeente weten te vinden voor de inzet van huishoudelijke hulp en de inzet van vrijwilligers. Er bestaat een kloof tussen de hulp die cliënten in de wijk nodig hebben en de ondersteuning die gemeenten aanbieden. Het kan niet zo zijn dat de wijkverpleging deze kloof moet dichten”, aldus Francis Bolle, woordvoerder bij V&VN.

× Kan ik u helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday