Familie als mantelzorger wordt overschat

Overheid overschat mogelijkheden familie als mantelzorger

Bron: NU.nl 6 februari

Bijna de helft van alle familierelaties zijn niet harmonieus. Bij het bieden van mantelzorg, neemt het aantal conflicten binnen de familie vaak toe. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van socioloog Martijn Hogerbrugge naar de familiebanden in Nederland.

Hij stelt dat familiebanden vaak “in beton zijn gegoten”. Als familieleden niet goed met elkaar omgaan, zal dat ook nooit echt veranderen. Het contact zal ook niet beter worden als een familielid, zoals een ouder, hulpbehoevend wordt. Deze constatering staat haaks op de visie van de overheid, die de zorgkosten omlaag wil brengen door meer te rekenen op mantelzorg door familieleden.

Huwelijk

Hogerbrugge heeft zich voor zijn onderzoek gebaseerd op gegevens van de Netherlands Kinship Panel Study (NKPS). Deze heeft tussen 2002 en 2014 zo’n achtduizend personen ondervraagd en gevolgd.

Slechts één op de tien relaties tussen familieleden veranderde in die periode van karakter. Meestal kwam dit door een verhuizing soms door een huwelijk of de geboorte van een kind.

Reisafstand

Bijna de helft van alle kinderen zegt hun ouders in de toekomst geen mantelzorg te kunnen bieden. Als reden wordt vaak de reisafstand genoemd, of het feit dat hun eigen gezinsleven voorrang krijgt. De conclusies van Hogerbrugge worden gedeeld door een sociaal gerontoloog van de VU Amsterdam die in familiebanden is gespecialiseerd.
Bijna de helft van alle familierelaties zijn niet harmonieus. Bij het bieden van mantelzorg, neemt het aantal conflicten binnen de familie vaak toe.  Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van socioloog Martijn Hogerbrugge naar de familiebanden in Nederland.

Hij stelt dat familiebanden vaak “in beton zijn gegoten”. Als familieleden niet goed met elkaar omgaan, zal dat ook nooit echt veranderen. Het contact zal ook niet beter worden als een familielid, zoals een ouder, hulpbehoevend wordt.

Deze constatering staat haaks op de visie van de overheid, die de zorgkosten omlaag wil brengen door meer te rekenen op mantelzorg door familieleden.