Vakantie voor mantelzorger steeds moeilijker

Mantelzorger en vakantie

Met de zomerperiode voor de deur blijkt dat het regelen van goede hulp voor ouderen echt een probleem te zijn. Zie ook hieronder het artikel van NOS van 24 juni. Door alle veranderingen in de zorg moet men veel vaker zelf voor een hulpbehoevend familielid zorgen.  Maar in deze periode kan dit een heel geregel zijn.

Hier kan het 24 Uurs Zorgloket u hulp bieden. Wij hebben een betaalbare oplossing voor 24 Uurs Zorg. Dit doen wij door het bemiddelen in particuliere zorg thuis en mantelzorg. Wij helpen mensen zelfstandig thuis te blijven wonen d.m.v. een inwonende zorgmedewerkster. Zij staat 24 uur per dag voor u of uw familielid klaar. En zo kan een ieder genieten van een welverdiende vakantie. Wilt u informatie hierover, dan kunt u contact met ons opnemen.

Bron: NOS 24 juni 2015

‘Vakantie voor mantelzorger steeds moeilijker’

Van het kastje naar de muur worden gestuurd, lange wachttijden en maandenlang regelwerk: door de veranderingen in de zorg is het voor veel mantelzorgers moeilijker geworden om dit jaar op vakantie te gaan. Dat zegt Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerswerk.

Mezzo zag in het tweede kwartaal een verdubbeling van het aantal meldingen en vragen over vervanging tijdens vakantie ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De vragen kwamen binnen bij de Nationale Mantelzorglijn.

Door de veranderingen in de zorg wordt nu vaker van mensen gevraagd om voor een hulpbehoevend familielid te zorgen. Het is de bedoeling dat gemeenten voldoende aanbod hebben om het groeiend aantal mantelzorgers te ontlasten en te ondersteunen als dat nodig is.

Nederland telt 3,5 miljoen mensen die zorgen voor een naaste, van wie 2,6 miljoen mensen intensieve en langdurige zorg leveren. Zo’n 450.000 mensen zeggen dat ze daardoor overlast zijn.

‘Wijzen naar elkaar’

Maar in de praktijk is dit volgens Mezzo niet goed geregeld. Gemeenten en zorgverzekeraars stellen steeds zwaardere eisen aan zorgvervanging voor mensen die even niet voor hun naaste kunnen zorgen, de zogenoemde respijtzorg. Daarnaast bieden verpleeghuizen minder logeerplekken aan, vanwege de kosten en het verdwijnen van locaties.

Ook is het moeilijker geworden om vervangende zorg die wel geregeld is, beschikbaar te krijgen. Verzekeraars, het Rijk en gemeenten stellen allemaal eigen regels op voor respijtzorg en wijzen vervolgens naar elkaar, aldus Mezzo.

‘Onacceptabel’

Sommige mantelzorgers zijn maandenlang bezig voor ze weg kunnen, als dat al lukt. “Ik ben samen met mijn wijkverpleegkundige al vijf maanden bezig om mijn vader kortdurend te laten opnemen, zodat ik met mijn gezin op vakantie kan,” vertelt een vrouw.

Mezzo-directeur Hoogendijk vindt zulke gevallen onacceptabel. Ze roept gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars op hun hulp aan mantelzorgers snel en kritisch onder de loep te nemen.