Veel gestelde vragen

Bij 24 Uurszorgloket begrijpen we de uitdagingen die komen kijken bij de zorg voor uzelf of uw dierbare. Daarom hebben we een uniek concept ontwikkeld voor inwonende zorg. Een vaste zorgverlener richt zich volledig op het welzijn en de zorgbehoeften van u of uw dierbare, waardoor familieleden, mantelzorgers en geliefden de vrijheid krijgen om te genieten van kostbare momenten.

We zijn ons bewust van de vele vragen die kunnen ontstaan rondom inwonende zorg. Om u zo goed mogelijk te informeren hebben we de meest gestelde vragen voor u verzameld en beantwoord. Mocht uw vraag er niet tussen staan of heeft u behoefte aan aanvullende informatie, dan kunt u ons altijd bellen. Onze zorgcoördinatoren staan klaar om u te helpen.

Staat uw vraag er niet tussen? Stel uw vraag onder aan deze pagina of neem contact met ons op.

Kosten voor inwonende zorg

Er zijn geen kosten verbonden aan de bemiddeling door het 24 Uurszorgloket.

Wanneer u 24 uurs zorg via het 24 Uurszorgloket aanvraagt, betaalt u de reiskosten voor de zorgverlener. Deze reiskosten bedragen voor Poolse zorgverleners € 90,- per enkele reis. Vanuit Portugal komen de zorgverleners per vliegtuig en is het maximale bedrag per enkele reis €150,-. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat de zorgverleners elkaar elke 2 maanden afwisselen. U kunt hiervoor het verantwoordingsvrije bedrag opnemen indien u de reiskosten middels het PGB wilt betalen.

Wanneer u beschikt over een PGB vanuit de Wet Langdurige Zorg, dan is er een wettelijke eigen bijdrage vastgelegd. Deze bijdrage betaald u aan het CAK. Via het CAK kunt u zelf berekenen wat u ongeveer kwijt gaat zijn aan een eigen bijdrage. Ga hier voor naar de website van het CAK.

De zorgverleners

Tijdens de feestdagen Pasen en Kerst/Oud & Nieuw, heeft de zorgverlener recht op vakantie. Zij bepaalt zelf of zij zorg, ondersteuning en begeleiding blijven verzorgen. U dient er dus rekening mee te houden dat er mogelijk een alternatief nodig is tijdens de kerstperiode en/of paasdagen. Uiteraard wordt er binnen de planning zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Wanneer de zorgverlener er voor kiest om door te werken, betaald u hiervoor € 272,- feestdagenvergoeding extra. Deze kan betaald worden vanuit het persoonsgebonden budget.

Wanneer voorbehouden- of risicovolle handelingen (als het verzorgen van wonden of toedienen van injecties) noodzakelijk zijn, dient hiervoor een daadwerkelijke thuiszorgorganisatie ingeschakeld te worden. Dit heeft te maken met de verplichte BIG registratie die in Nederland vereist is om deze handelingen uit te voeren.

De zorgverlener dient minimaal één dag per week vrij te zijn. U bent vrij om dit in overleg met de zorgverlener af te stemmen. Wanneer de zorgverlener vrij is, hoeft hij/zij niet aanwezig te zijn in uw woning.

Wanneer de zorgverlener boodschappen gaat doen, zorgt u er voor dat de zorgverlener contant geld meekrijgt. Het is niet de bedoeling dat de zorgverlener toegang krijgt tot uw financiën. Samen met de zorgverlener kunt u de hoogte van deze uitgaven bepalen. De zorgverlener overlegt de kassabonnen aan u.

Indien de zorgverlener een rijbewijs heeft kan deze in overleg gebruik maken van uw auto. Wij adviseren u om uw verzekering hier van op de hoogte te stellen.

Een zorg au pair die inwonende zorg verleend mag maximaal 40 uur per week werken, zoals staat beschreven in de Nederlandse Arbeidstijdenwet. In veel gevallen staat de zorg au pair onder contract bij de zorgaanbieder in het land van herkomst. Let op! Ondanks dat een zorg au pair een buitenlands contract heeft, zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden van kracht. Dit omdat ze op Nederlandse bodem de werkzaamheden uitvoeren.

U denkt wellicht, maximaal 40 uur per week is dan toch geen 24 uur per dag?

De werkuren verdelen de zorg au pairs over de planbare en on-planbare zorgmomenten die nodig zijn op een dag. Dit is voor de au-pair makkelijk uitvoerbaar, omdat de zorg au pair, gedurende de periode dat ze in Nederland werkzaam zijn, in de woning verblijven van de cliënt. De 40 uur wordt onderverdeeld over 6 dagen in de week, wat betekent dat de zorgverlener 6 á 7 uur, verspreidt over de dag, aan het werk is. De zorg au pair verblijft ’s nachts in de woning van de cliënt waardoor er in de nacht altijd iemand aanwezig is bij de cliënt. De cliënt is hierdoor nooit alleen waardoor er in de vertrouwde woon- en leefomgeving veiligheid wordt gecreëerd. Een goede nachtrust is voor de cliënt maar ook voor de zorg au pair belangrijk zodat men de volgende dag weer genoeg energie heeft om de volgende dag aan het werk te gaan. Mocht de cliënt incidenteel de zorgverlener nodig hebben in de nacht dan mag dat maximaal 1 keer per nacht zijn. Mocht dit structureel vaker voorkomen dan gaan wij in overleg hoe wij dat probleem gaan oplossen. Hiervoor zijn er verschillende alternatieven. Neem hiervoor contact met ons op.

De zorgverleners zijn in veel gevallen afkomstig uit omringende EU-Landen. Zij worden vanuit daar gedetacheerd en blijven daar dus ook ingeschreven staan.

De zorgverlener hoeft niet te beschikken over een eigen badkamer, maar dient wel gebruik te kunnen maken van uw bad of douche.

Zorgindicatie/PGB

Op de site van het CIZ kunt u een zorgindicatie aanvragen. Via het stappenplan op de volgende link vraagt u een zorgindicatie aan: Zorg indicatie aanvragen

In ons eenvoudige stappen plan leest u hoe u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg een zorgindicatie kunt aanvragen. Het stappenplan voor het aanvragen van een zorgindicatie bekijkt u hier.

PGB staat voor Persoonsgebonden Budget. Wanneer u beschikt over een persoonsgebonden budget kunt u zelf uw zorg inkopen. Dit kan dan bijvoorbeeld via het 24 Uurszorgloket. In bijna alle gevallen is de bemiddeling bij 24 uurs zorg aan huis volledig te betalen vanuit het Persoonsgebonden budget.

Wanneer u de beschikking hebt over een zorgindicatie dan kunt u kiezen tussen Z.I.N. (Zorg in Natura) en zelf zorg inkomen middels een PGB. In een zorgindicatie staat beschreven op welke zorg u recht heeft en wat de hoeveelheid van de zorg dient te zijn. Een zorgindicatie aanvragen doet u bij het CIZ. Uw zorgindicatie bepaald de hoogte van het PGB. U leest hier hoe een PGB aanvragen in zijn werk gaat.

In de tarieventabel PGB 2021 kunt u zien wat de hoogte van uw persoonsgebonden budget zal zijn.

De 24 uurs zorg, ondersteuning en begeleiding wordt vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg. Wanneer u via het CIZ een zorgindicatie heeft verkregen, kunt u met behulp van het PGB zelf uw 24 uurs zorg inkopen bij een zorgaanbieder naar keuze.

Dementie

Wanneer één van jouw ouders op jongere leeftijd lijdt aan dementie, hoeft dit niet te betekenen dat jij ook een groot risico loopt op dementie. Wanneer dit maar 1 keer in jouw familie voorkomt is jouw kans op dementie vergelijkbaar met dat van andere mensen. Wanneer dit bij meerdere mensen in de familie voor komt (op jonge leeftijd) kan er sprake zijn van dominant overerfbare dementie.

Klachten

U bent als cliënt niet tevreden of heeft u een klacht over de geleverde diensten van het 24 Uurszorgloket? Dan kunt u de volgende stappen nemen om dit kenbaar t maken:

  1. 24 Uurszorgloket heeft haar klachtenregeling en -bemiddeling ondergebracht bij Quasir.
  2. Via onderstaande contactgegevens komt u in contact met Quasir, om uw klacht kenbaar te maken. Een klachtenfunctionaris van Quasir zal binnen 48 uur contact met u opnemen.
  3. De klachtenfunctionaris van Quasir zal u vervolgens adviseren/helpen bij het oplossen van uw klacht.

Contactgegevens Quasir:

  • Post: Quasir, Klachtenfunctionaris abonnementen, Postbus 1021, 7940 KA  Meppel.
  • E-mail: bemiddeling@quasir.nl t.a.v. Klachtenbemiddeling.
  • Telefonisch: 06-48445538 (9.00 tot 17.00 uur ma t/m vr).
  • Uiterlijk binnen 48 uur na uw melding wordt u teruggebeld (bij geen gehoor als u belt) of gemaild.
  • Meer informatie over Quasir is te vinden via www.quasir.nl.

Naast onze veelgestelde vragen komt u op onze website een aantal begrippen tegen die mogelijk nog onbekend voor u zijn. Bekijk hier onze belangrijkste begrippen. 

Stel hier uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.