Veelgestelde vragen

Bij 24 Uurszorgloket begrijpen we de uitdagingen die komen kijken bij de zorg voor uzelf of uw dierbare. Daarom hebben we een uniek concept ontwikkeld voor inwonende zorg. Een vaste zorgverlener richt zich volledig op het welzijn en de zorgbehoeften van u of uw dierbare, waardoor familieleden, mantelzorgers en geliefden de vrijheid krijgen om te genieten van kostbare momenten.

We zijn ons bewust van de vele vragen die kunnen ontstaan rondom inwonende zorg. Om u zo goed mogelijk te informeren hebben we de meest gestelde vragen voor u verzameld en beantwoord. Mocht uw vraag er niet tussen staan of heeft u behoefte aan aanvullende informatie, dan kunt u ons altijd bellen. Onze zorgcoördinatoren staan klaar om u te helpen. Zijn sommige begrippen voor u onbekend? Geen probleem! Hier hebben we de belangrijkste begrippen voor u op een rijtje gezet.

Staat uw vraag er niet tussen? Stel uw vraag onder aan deze pagina of neem contact met ons op.

Kosten voor inwonende zorg

Wanneer u inwonende zorg via 24 Uurszorgloket aanvraagt, betaalt u de reiskosten voor de zorgverlener. Deze reiskosten bedragen voor Poolse zorgverleners € 90,- per enkele reis. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat de zorgverleners elkaar elke 2 maanden afwisselen. U kunt hiervoor het verantwoordingsvrije bedrag opnemen indien u de reiskosten middels het pgb wilt betalen.

Wanneer u beschikt over een pgb vanuit de Wet langdurige zorg, dan is er een wettelijke eigen bijdrage vastgelegd. Deze bijdrage betaalt u aan het CAK. Via het CAK kunt u zelf berekenen wat u ongeveer kwijt gaat zijn aan een eigen bijdrage. Ga hier voor naar de website van het CAK.

De zorgverleners

Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) zijn handelingen die mensen doen in het dagelijkse leven om voor zichzelf te zorgen. We noemen dit in de zorg ook wel basisverrichtingen. De mate waarin iemand deze activiteiten zelf kan uitvoeren, geeft zijn/haar zelfredzaamheid aan. Eigenlijk staan we niet stil bij ‘hoe’ we die handelingen doen. ADL-zorg omvat:

  • Persoonlijke verzorging: wassen, aankleden, tandenpoetsen, scheren
  • Mobiliteit: in- en uit bed komen, lopen, bewegen.
  • Eten en drinken: zelf eten bereiden, voldoende drinken, medicatie innemen.
  • Uitscheiding: naar het toilet gaan, incontinentie.
  • Communicatie: praten, horen, deelnemen aan gesprekken.
  • Sociale interactie: contact onderhouden met anderen, deelnemen aan activiteiten.
  • Dagelijkse routine: plannen en regelen, huishoudelijke taken.

Onze zorgverleners stimuleren de hulpvrager zo veel mogelijk zelf te doen. Dit kan door hun ondersteuning, door bijvoorbeeld ADL-hulpmiddelen te gebruiken of door te begeleiden bij het leren van nieuwe vaardigheden. Dus ADL-zorg op maat aan huis.

Wanneer voorbehouden- of risicovolle handelingen noodzakelijk zijn, dan dient hiervoor een thuiszorgorganisatie ingeschakeld te worden. De belangrijkste reden voor het niet uitvoeren van deze werkzaamheden is het toekennen van diploma’s. Er zit een verschil tussen het toekennen van diploma’s in Nederland en in andere landen. Hierdoor zijn onze zorgverleners niet BIG-geregistreerd. Deze BIG-registratie is verplicht bij verpleegtechnische handelingen.
De zorgverleners van 24 Uurszorgloket bieden ADL-zorg. Zij ondersteunen bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), zoals in en uit bed stappen, wassen, aan- en uitkleden, naar het toilet gaan, bewegen en lopen, praten en horen, ontspannen, huishoudelijke taken en het onderhouden van sociale contacten.

Een zorg au pair die inwonende zorg verleent mag maximaal 40 uur per week werken, zoals staat beschreven in de Nederlandse Arbeidstijdenwet. In veel gevallen staat de zorg au pair onder contract bij de zorgaanbieder in het land van herkomst. Let op! Ondanks dat een zorg au pair een buitenlands contract heeft, zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden van kracht. Dit omdat ze op Nederlandse bodem de werkzaamheden uitvoeren.

U denkt wellicht, maximaal 40 uur per week is dan toch geen 24 uur per dag?

De werkuren verdeelt de zorg au pair over de planbare en on-planbare zorgmomenten die nodig zijn op een dag. Dit is voor de au pair makkelijk uitvoerbaar, omdat de zorg au pair, gedurende de periode dat ze in Nederland werkzaam is, in de woning verblijft van de cliënt. De 40 uur wordt onderverdeeld over 6 dagen in de week, wat betekent dat de zorgverlener 6 á 7 uur, verspreidt over de dag, aan het werk is. De zorg au pair verblijft              ’s nachts in de woning van de cliënt waardoor er in de nacht altijd iemand aanwezig is bij de cliënt. Een goede nachtrust is voor de cliënt, maar ook voor de zorg au pair belangrijk zodat men de volgende dag weer genoeg energie heeft om aan het werk te gaan. Mocht de cliënt incidenteel de zorgverlener nodig hebben in de nacht, dan mag dat maximaal 1 keer per nacht zijn. Mocht dit structureel vaker voorkomen dan gaan wij in overleg hoe wij dat probleem gaan oplossen. Hiervoor zijn verschillende alternatieven. Neem hiervoor contact met ons op.

De zorgverlener dient minimaal één dag per week vrij te zijn.

Bij 24 Uurszorgloket bieden wij inwonende zorg aan. Dit houdt in dat er slechts één zorgverlener bij u verblijft. Deze zorgverlener kan niet 24 uur per dag werken en heeft uiteraard ook slaap en vrije tijd nodig. Een inwonende zorgverlener werkt maximaal 40 uur per week verspreid over 6 dagen. U bent vrij om dit in overleg met de zorgverlener af te stemmen. Eén dag in de week heeft de zorgverlener dus een vrije dag. Wanneer de zorgverlener vrij is, hoeft hij/zij niet aanwezig te zijn in uw woning.

Tijdens de feestdagen Pasen en Kerst/Oud & Nieuw, heeft de zorgverlener recht op vakantie. Zij bepaalt zelf of zij zorg, ondersteuning en begeleiding blijft verzorgen. U dient dus rekening te houden met een alternatief tijdens de feestdagen. Uiteraard wordt binnen de planning zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Wanneer de zorgverlener ervoor kiest om door te werken, betaalt u hiervoor € 272,- feestdagenvergoeding extra. Deze kan betaald worden vanuit het persoonsgebonden budget.

De zorgverlener heeft een eigen slaapkamer waar hij of zij zich terug kan trekken in hun vrije tijd. Indien u alleen wilt zijn met uw bezoek, kan de zorgverlener zich daar terugtrekken of zij/hij kan een wandeling gaan maken.  Daarnaast is het niet de bedoeling dat de zorgverlener toegang krijgt tot uw financiën. Wanneer de zorgverlener boodschappen gaat doen, zorgt u er voor dat de zorgverlener contant geld meekrijgt. Samen met de zorgverlener bepaalt u de hoogte van deze uitgaven. De zorgverlener overlegt de kassabonnen aan u.
Na verloop van tijd leert u elkaar kennen en bouwen jullie een band van vertrouwen op. Dan voel je aan wanneer de ander wat ruimt en/of privacy nodig heeft. Uiteraard blijft communicatie het belangrijkste. Bespreek de wensen met elkaar en respecteer dezen.

Indien de zorgverlener een rijbewijs heeft kan deze in overleg gebruik maken van uw auto. Wij adviseren u om uw verzekering hier van op de hoogte te stellen.

De zorgverleners zijn in veel gevallen afkomstig uit omringende EU-Landen. Zij worden vanuit daar gedetacheerd en blijven daar dus ook ingeschreven staan.

De zorgverlener hoeft niet te beschikken over een eigen badkamer, maar dient wel gebruik te kunnen maken van uw bad of douche.

Zorgindicatie/pgb

Op de site van het CIZ kunt u een zorgindicatie aanvragen. Via het stappenplan op de volgende link vraagt u een zorgindicatie aan: Zorgindicatie aanvragen

In ons eenvoudige stappen plan leest u hoe u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg een zorgindicatie kunt aanvragen. Het stappenplan voor het aanvragen van een zorgindicatie bekijkt u hier.

Pgb staat voor persoonsgebonden budget. Wanneer u beschikt over een persoonsgebonden budget kunt u zelf uw zorg inkopen. Dit kan bijvoorbeeld via 24 Uurszorgloket. In bijna alle gevallen is de bemiddeling bij inwonende zorg volledig te betalen vanuit het persoonsgebonden budget.

Wanneer u de beschikking hebt over een zorgindicatie dan kunt u kiezen tussen zorg in natura of zelf zorg inkopen middels een pgb. In een zorgindicatie staat beschreven op welke zorg u recht heeft en wat de hoeveelheid van de zorg dient te zijn. Een zorgindicatie aanvragen doet u bij het CIZ. Uw zorgindicatie bepaald de hoogte van het pgb. U leest hier hoe een pgb aanvragen in zijn werk gaat.

In de tarieventabel pgb kunt u zien wat de hoogte van uw persoonsgebonden budget zal zijn.

De inwonende zorg, ondersteuning en begeleiding wordt vergoed vanuit de Wet langdurige zorg. Wanneer u via het CIZ een zorgindicatie heeft verkregen, kunt u met behulp van het pgb zelf uw zorg inkopen bij een zorgaanbieder naar keuze.

Dementie

Ja, het is mogelijk om thuis te blijven wonen met dementie. Veel mensen met dementie willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving blijven, en dat kan vaak met de juiste ondersteuning en aanpassingen. Bij vroege stadia van dementie kunnen mensen vaak nog zelfstandig wonen met passende ondersteuning, zoals mantelzorg en aanpassingen in de woning. Naarmate de ziekte vordert, kan meer intensieve zorg nodig zijn. Voor deze mensen is het zelfs beter zo min mogelijk te veranderen aan hun omgeving, aangezien dit een terugslag te weeg kan brengen Met inwonende zorg van 24 Uurszorgloket wordt de persoon met dementie ondersteunt bij dagelijkse activiteiten, medicatie uitreiken, veiligheid en gezelschap. De zorgverlener rapporteert regelmatig aan de zorgcoördinator. Tussentijds vinden evaluaties plaats over de situatie en zorgvraag. Doordat de zorgverlener inwoont is hij/zij flexibel in de ondersteuning, kan de zorg aangepast worden en is er toezicht op de zorgvrager. Dit zorgt voor veiligheid en welzijn van de persoon met dementie. Met de juiste ondersteuning, voldoende toezicht, en aanpassingen aan de woning is het dus zeker mogelijk thuis te blijven wonen met dementie.

 

 

Klachten

Bent u als cliënt niet tevreden of heeft u een klacht over de geleverde diensten van 24 Uurszorgloket? Dan kunt u de volgende stappen nemen om dit kenbaar te maken:

  1. 24 Uurszorgloket heeft haar klachtenregeling en -bemiddeling ondergebracht bij Quasir.
  2. Via onderstaande contactgegevens komt u in contact met Quasir, om uw klacht kenbaar te maken. Een klachtenfunctionaris van Quasir zal binnen 48 uur contact met u opnemen.
  3. De klachtenfunctionaris van Quasir zal u vervolgens adviseren/helpen bij het oplossen van uw klacht.

Contactgegevens Quasir:

  • Post: Quasir, Klachtenfunctionaris abonnementen, Postbus 1021, 7940 KA  Meppel.
  • E-mail: bemiddeling@quasir.nl t.a.v. Klachtenbemiddeling.
  • Telefonisch: 06-48445538 (9.00 tot 17.00 uur ma t/m vr).
  • Uiterlijk binnen 48 uur na uw melding wordt u teruggebeld (bij geen gehoor als u belt) of gemaild.
  • Meer informatie over Quasir is te vinden via www.quasir.nl.

Naast onze veelgestelde vragen komt u op onze website een aantal begrippen tegen die mogelijk nog onbekend voor u zijn. Bekijk hier onze belangrijkste begrippen. 

Stel hier uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.