Veel gestelde vragen

In deze onvoorspelbare tijd merken wij dat veel mensen zich zorgen maken over hun kwetsbare dierbaren. Juist deze kwetsbaren, die los van deze crisis al extra zorg en aandacht kunnen gebruiken, lopen verhoogd risico op complicaties bij besmetting van COVID-19. Wij begrijpen de angst van naasten met betrekking tot de aanwezige/benodigde zorg.

Wij krijgen veel vragen over het coronavirus, in combinatie met inwonende zorg, van zowel huidige cliënten als mensen die opzoek zijn naar zorg. Om u zo goed mogelijk te informeren hebben wij de meest gestelde vragen met antwoorden voor u op een rijtje gezet. Desondanks kunt u ons ten alle tijden bellen bij vragen of voor extra informatie. Onze zorgcoördinatoren staan u graag te woord.

Staat uw vraag er niet tussen? 0800-6444444 of stel uw vraag onder aan deze pagina.

Kosten voor 24 Uurs zorg

Er zijn geen kosten verbonden aan de bemiddeling door het 24 Uurs Zorgloket.

Wanneer u 24 uurs zorg via het 24 Uurs Zorgloket aanvraagt, betaalt u de reiskosten voor de zorgverleenster. Deze reiskosten bedragen voor Poolse zorgverleensters € 90,- per enkele reis. Vanuit Portugal komen de zorgverleensters per vliegtuig en is het maximale bedrag per enkele reis €150,-. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat de zorgverleensters elkaar elke 2 maanden afwisselen. U kunt hiervoor het verantwoordingsvrij bedrag opnemen indien u de reiskosten middels het PGB wilt betalen.

Wanneer u beschikt over een PGB vanuit de Wet Langdurige Zorg, dan is er een wettelijke eigen bijdrage vastgelegd. Deze bijdrage betaald u aan het CAK. Via het CAK kunt u zelf berekenen wat u ongeveer kwijt gaat zijn aan een eigen bijdrage. Ga hier voor naar de website van het CAK.

De zorgverleners

Tijdens de feestdagen Pasen en Kerst/Oud & Nieuw, heeft de zorgverlener recht op vakantie. Zij bepaalt zelf of zij zorg, ondersteuning en begeleiding blijven verzorgen. U dient er dus rekening mee te houden dat er mogelijk een alternatief nodig is tijdens de kerstperiode en/of paasdagen. Uiteraard wordt er binnen de planning zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Wanneer de zorgverlener er voor kiest om door te werken, betaald u hiervoor € 272,- feestdagenvergoeding extra. Deze kan betaald worden vanuit het persoonsgebonden budget.

Wanneer voorbehouden- of risicovolle handelingen (als het verzorgen van wonden of toedienen van injecties) noodzakelijk zijn, dient hiervoor een daadwerkelijke thuiszorgorganisatie ingeschakeld te worden. Dit heeft te maken met de verplichte BIG registratie die in Nederland vereist is om deze handelingen uit te voeren.

De zorgverlener dient minimaal één dag per week vrij te zijn. U bent vrij om dit in overleg met de zorgverlener af te stemmen. Wanneer de zorgverlener vrij is, hoeft hij/zij niet aanwezig te zijn in uw woning.

Wanneer de zorgverlener boodschappen gaat doen, zorgt u er voor dat de zorgverlener contant geld meekrijgt. Het is niet de bedoeling dat de zorgverlener toegang krijgt tot uw financiën. Samen met de zorgverlener kunt u de hoogte van deze uitgaven bepalen. De zorgverlener overlegt de kassabonnen aan u.

Indien de zorgverlener een rijbewijs heeft kan deze in overleg gebruik maken van uw auto. Wij adviseren u om uw verzekering hier van op de hoogte te stellen.

Een zorg au pair die inwonende zorg verleend mag maximaal 40 uur per week werken, zoals staat beschreven in de Nederlandse Arbeidstijdenwet. In veel gevallen staat de zorg au pair onder contract bij de zorgaanbieder in het land van herkomst. Let op! Ondanks dat een zorg au pair een buitenlands contract heeft, zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden van kracht. Dit omdat ze op Nederlandse bodem de werkzaamheden uitvoeren.

U denkt wellicht, maximaal 40 uur per week is dan toch geen 24 uur per dag?

De werkuren verdelen de zorg au pairs over de planbare en on-planbare zorgmomenten die nodig zijn op een dag. Dit is voor de au-pair makkelijk uitvoerbaar, omdat de zorg au pair, gedurende de periode dat ze in Nederland werkzaam zijn, in de woning verblijven van de cliënt. De 40 uur wordt onderverdeeld over 6 dagen in de week, wat betekent dat de zorgverlener 6 á 7 uur, verspreidt over de dag, aan het werk is. De zorg au pair verblijft ’s nachts in de woning van de cliënt waardoor er in de nacht altijd iemand aanwezig is bij de cliënt. De cliënt is hierdoor nooit alleen waardoor er in de vertrouwde woon- en leefomgeving veiligheid wordt gecreëerd. Een goede nachtrust is voor de cliënt maar ook voor de zorg au pair belangrijk zodat men de volgende dag weer genoeg energie heeft om de volgende dag aan het werk te gaan. Mocht de cliënt incidenteel de zorgverlener nodig hebben in de nacht dan mag dat maximaal 1 keer per nacht zijn. Mocht dit structureel vaker voorkomen dan gaan wij in overleg hoe wij dat probleem gaan oplossen. Hiervoor zijn er verschillende alternatieven. Neem hiervoor contact met ons op.

De zorgverleners zijn in veel gevallen afkomstig uit omringende EU-Landen. Zij worden vanuit daar gedetacheerd en blijven daar dus ook ingeschreven staan.

De zorgverlener hoeft niet te beschikken over een eigen badkamer, maar dient wel gebruik te kunnen maken van uw bad of douche.

Zorgindicatie/PGB

Op de site van het CIZ kunt u een zorgindicatie aanvragen. Via het stappenplan op de volgende link vraagt u een zorgindicatie aan: Zorg indicatie aanvragen

In ons eenvoudige stappen plan leest u hoe u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg een zorgindicatie kunt aanvragen. Het stappenplan voor het aanvragen van een zorgindicatie bekijkt u hier.

PGB staat voor Persoonsgebonden Budget. Wanneer u beschikt over een persoonsgebonden budget kunt u zelf uw zorg inkopen. Dit kan dan bijvoorbeeld via het 24 Uurs Zorgloket. In bijna alle gevallen is de bemiddeling bij 24 uurs zorg aan huis volledig te betalen vanuit het Persoonsgebonden budget.

Wanneer u de beschikking hebt over een zorgindicatie dan kunt u kiezen tussen Z.I.N. (Zorg in Natura) en zelf zorg inkomen middels een PGB. In een zorgindicatie staat beschreven op welke zorg u recht heeft en wat de hoeveelheid van de zorg dient te zijn. Een zorgindicatie aanvragen doet u bij het CIZ. Uw zorgindicatie bepaald de hoogte van het PGB. U leest hier hoe een PGB aanvragen in zijn werk gaat.

In de tarieventabel PGB 2021 kunt u zien wat de hoogte van uw persoonsgebonden budget zal zijn.

De 24 uurs zorg, ondersteuning en begeleiding wordt vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg. Wanneer u via het CIZ een zorgindicatie heeft verkregen, kunt u met behulp van het PGB zelf uw 24 uurs zorg inkopen bij een zorgaanbieder naar keuze.

Dementie

Wanneer één van jouw ouders op jongere leeftijd lijdt aan dementie, hoeft dit niet te betekenen dat jij ook een groot risico loopt op dementie. Wanneer dit maar 1 keer in jouw familie voorkomt is jouw kans op dementie vergelijkbaar met dat van andere mensen. Wanneer dit bij meerdere mensen in de familie voor komt (op jonge leeftijd) kan er sprake zijn van dominant overerfbare dementie.

Naast onze veelgestelde vragen komt u op onze website een aantal begrippen tegen die mogelijk nog onbekend voor u zijn. Bekijk hier onze belangrijkste begrippen. 

Stel hier uw vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.