Veel gestelde vragen


Naast onze veelgestelde vragen komt u op onze website een aantal begrippen tegen die mogelijk nog onbekend voor u zijn. Bekijk hier onze belangrijkste begrippen. 

Staat uw vraag er niet tussen? 0800-6444444

Tijdens de feestdagen Pasen en Kerst/Oud & Nieuw, heeft de zorgverleenster recht op vakantie. Zij bepaalt zelf of zij zorg, ondersteuning en begeleiding blijven verzorgen. U dient er dus rekening mee te houden dat er mogelijk een alternatief nodig is tijdens de kerstperiode en/of paasdagen. Uiteraard wordt er binnen de planning zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen. Wanneer de zorgverleenster er voor kiest om door te werken, betaald u hiervoor € 247,- feestdagenvergoeding extra. Deze kan betaald worden vanuit het persoonsgebonden budget.
Wanneer voorbehouden- of risicovolle handelingen (als het verzorgen van wonden of toedienen van injecties) noodzakelijk zijn, dient hiervoor een daadwerkelijke thuiszorgorganisatie ingeschakeld te worden. Dit heeft te maken met de verplichte BIG registratie die in Nederland vereist is om deze handelingen uit te voeren.
De zorgverleensters die wij inzetten dienen minimaal één dag per week vrij te zijn. U bent vrij om dit in overleg met de zorgverleenster af te stemmen. Wanneer de zorgverleenster vrij is, hoeft zij niet aanwezig te zijn in uw woning.
De zorgverleensters zijn in veel gevallen afkomstig uit omringende EU-Landen. Zij worden vanuit daar gedetacheerd en blijven daar dus ook ingeschreven staan.
De zorgverleenster hoeft niet te beschikken over een eigen badkamer, maar dient wel gebruik te kunnen maken van uw bad of douche.
Wanneer u 24 uurs zorg via het 24 Uurs Zorgloket aanvraagt, betaalt u de reiskosten voor de zorgverleenster. Deze reiskosten bedragen voor Poolse zorgverleensters € 75,- per enkele reis. Vanuit Portugal komen de zorgverleensters per vliegtuig en is het maximale bedrag per enkele reis €150,-. Er moet rekening gehouden worden met het feit dat de zorgverleensters elkaar elke 2 maanden afwisselen. U kunt hiervoor het verantwoordingsvrij bedrag opnemen indien u de reiskosten middels het PGB wilt betalen.
Wanneer u beschikt over een PGB vanuit de Wet Langdurige Zorg, dan is er een wettelijke eigen bijdrage vastgelegd. Deze bijdrage betaald u aan het CAK. Via het CAK kunt u zelf berekenen wat u ongeveer kwijt gaat zijn aan een eigen bijdrage. Ga hier voor naar de website van het CAK. .
Wanneer de zorgverleenster boodschappen gaat doen, zorgt u er voor dat de zorgverleenster contant geld meekrijgt. Het is niet de bedoeling dat de zorgverleenster toegang krijgt tot uw financiën. Samen met de zorgverleenster kunt u de hoogte van deze uitgaven bepalen. De zorgverleenster overlegt de kassabonnen aan u.
Indien de zorgverleenster een rijbewijs heeft kan deze in overleg gebruik maken van uw auto. Wij adviseren u om uw verzekering hier van op de hoogte te stellen.
PGB staat voor Persoonsgebonden Budget. Wanneer u beschikt over een persoonsgebonden budget kunt u zelf uw zorg inkopen. Dit kan dan bijvoorbeeld via het 24 Uurs Zorgloket. In bijna alle gevallen is de bemiddeling bij 24 uurs zorg aan huis volledig te betalen vanuit het Persoonsgebonden budget.
Wanneer u de beschikking hebt over een zorgindicatie dan kunt u kiezen tussen Z.I.N. (Zorg in Natura) en zelf zorg inkomen middels een PGB. In een zorgindicatie staat beschreven op welke zorg u recht heeft en wat de hoeveelheid van de zorg dient te zijn. Een zorgindicatie aanvragen doet u bij het CIZ. Uw zorgindicatie bepaald de hoogte van het PGB. U leest hier hoe een PGB aanvragen in zijn werk gaat.
Op de site van het CIZ kunt u een zorgindicatie aanvragen. Via het stappenplan op de volgende link vraagt u een zorgindicatie aan: Zorg indicatie aanvragen
De 24 uurs zorg, ondersteuning en begeleiding wordt vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg. Wanneer u via het CIZ een zorgindicatie heeft verkregen, kunt u met behulp van het PGB zelf uw 24 uurs zorg inkopen bij een zorgaanbieder naar keuze.
In ons eenvoudige stappen plan leest u hoe u bij het Centrum Indicatiestelling Zorg een zorgindicatie kunt aanvragen. Het stappenplan voor het aanvragen van een zorgindicatie bekijkt u hier.
In de tarieventabel PGB 2019 kunt u zien wat de hoogte van uw persoonsgebonden budget zal zijn.
Er zijn geen kosten verbonden aan de bemiddeling door het 24 Uurs Zorgloket.
Wanneer één van jouw ouders op jongere leeftijd lijdt aan dementie, hoeft dit niet te betekenen dat jij ook een groot risico loopt op dementie. Wanneer dit maar 1 keer in jouw familie voorkomt is jouw kans op dementie vergelijkbaar met dat van andere mensen. Wanneer dit bij meerdere mensen in de familie voor komt (op jonge leeftijd) kan er sprake zijn van dominant overerfbare dementie.