De verschillen tussen 24 uurs zorg en inwonende zorg
En wat past bij u?
In Nederland bestaan er verschillende vormen van 24-uurs zorg voor mensen die intensieve ondersteuning nodig hebben. De reguliere woonvormen, 24-uurs zorg en inwonende zorg, verschillen aanzienlijk, aangezien ze elk unieke omstandigheden en eisen met zich meebrengen. Hieronder worden de belangrijkste verschillen in de woonvormen uiteengezet zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.
Reguliere 24 uurs zorg
Verzorgings- of verpleeghuis
Een instelling waar u 24 uur per dag zorg en ondersteuning kan ontvangen. Dit kan variëren van hulp bij dagelijkse activiteiten tot intensieve verpleegkundige zorg. U heeft een eigen kamer, met gemeenschappelijke ruimtes zoals een eetkamer, recreatieruimte en tuin. Er is altijd een verpleegkundige en/of verzorgende aanwezig.
Kleinschalige woonvorm
Dit zijn vaak woonhuizen of appartementen die zijn aangepast voor een groep om samen te wonen, die allen intensieve zorg nodig hebben. Bewoners hebben een eigen kamer en delen gemeenschappelijke ruimtes. De zorg is kleinschaliger dan een verpleeghuis. Er is altijd een verpleegkundige en/of verzorgende aanwezig.
Aanleunwoningen met 24 uurs zorg
Een zelfstandig appartement dat gevestigd is nabij een zorginstelling, waar u zelfstandig woont, maar indien nodig snel toegang kan hebben tot zorg omdat er veelal een noodoproepsysteem aanwezig is. Zorgverleners van de nabije instelling bieden zorg zodra dit nodig is of u ontvangt zorg op geplande momenten.
24 uurs zorg in huis
Deze vorm van zorg is bij u thuis. Een team van Nederlandse verzorgende/verpleegkundige draaien 3 x 8 uurdiensten en zorgt ervoor dat alle zorgtaken worden opgepakt. Deze vorm van zorg dient u grotendeels zelf te bekostigen, tenzij u een terminaal verklaring toegewezen heeft gekregen.
Inwonende zorg
Zorg au pair
Deze zorg is in uw eigen woning en wordt door een vaste zorgverlener geleverd. Uw vaste en herkenbare zorgverlener komt voor een periode – gemiddeld 8 weken – inwonende zorg verlenen en heeft een privéslaapkamer in uw woning. U kiest zelf uw zorgverlener. De zorgverlener levert basiszorg en beschikt over de benodigde ervaring. De inwonende zorgverlener mag geen risicovolle medische handeling uitvoeren. Mocht dit nodig zijn dan komt de reguliere thuiszorg langs. De zorgverleners werken niet 24/7, maar gemiddeld 38-40 uur per week, verspreid over 6 dagen. De vrije dag pakt de familie/mantelzorger op of wordt extra ingekocht bij een thuiszorgorganisatie.