Ouderen: liever betalen dan mantelzorg

Betalen of mantelzorg?

Het blijkt dat als ouderen moeten kiezen tussen zorg die ze zelf betalen of mantelzorg door familie of vrienden, dan gaat hun voorkeur uit naar betalen. Dan bent u bij ons, het 24 Uurszorgloket aan het juiste adres. Wij helpen mensen om zelfstandig thuis te blijven wonen. Dit doen wij door het bemiddelen in zeer betaalbare particuliere thuiszorg en mantelzorg. Afgestemd op (bijna) elke behoefte en wens.

Bron: NOS woensdag 24 december 2014

Ouderen betalen liever betalen voor zorg dan voor mantelzorg

Als ouderen moeten kiezen tussen zorg die ze zelf betalen of mantelzorg door familie of vrienden, dan betalen ze liever. Dat blijkt uit een peiling onder ruim 1500 leden van de Algemene Nederlandse Bond voor Ouderen (ANBO). 65 procent betaalt het liefst zelf voor zorg.

De ouderen kregen in de peiling zo’n vijftig vragen voorgelegd, over van alles en nog wat, waarbij ze steeds uit twee antwoorden konden kiezen. Op de vraag of ze voor huishoudelijk hulp liever zelf willen betalen of een vergoeding van de gemeente willen, kozen de meeste ouderen ook voor zelf betalen: 88 procent.

Eigen regie

Volgens Liane den Haan, directeur van de ANBO, houden ouderen graag zelf de regie over de zorg die ze nodig hebben. “Ouderen willen graag onafhankelijk zijn”, zegt Den Haan in het NOS Radio 1 Journaal. “Ze hebben het gevoel dat ze heel dankbaar moeten zijn als iemand komt helpen.”

Ook hebben ouderen het gevoel dat ze aan familie en vrienden geen aanwijzingen kunnen geven over hoe het huis schoongemaakt moet worden. “Als we betalen, kunnen we precies zeggen hoe we het hebben willen, denken de ouderen.”

Weerbarstiger

Per 1 januari veranderen de regels voor huishoudelijke hulp. Mensen moeten langer zelf zorg regelen. De resultaten van de peiling wijzen er volgens Den Haan niet op dat alle ouderen daar helemaal op voorbereid zijn.