Zorg in natura en PGB: wat is het verschil?


Eén van de meest gestelde vragen aan 24uurszorgloket is: “Wat is het verschil tussen het PGB en verkrijgen van zorg in natura?”. In dit artikel geven wij u hier duidelijkheid over.

Wat is PGB?

Wanneer u zelf wilt bepalen door wie, wanneer en waar de zorg verleend wordt, kunt u het beste gebruik maken van een persoonsgebonden budget (PGB). Het persoonsgebonden budget is een budget waarmee u zelf uw zorg in kunt kopen. U kunt de zorg dan bijvoorbeeld inkopen bij een zorgaanbieder, thuiszorgorganisatie of kleinschalige woonvorm. Ook kunt u iemand uit uw naaste omgeving inschakelen om de zorg te verlenen. U kunt hem of haar dan betalen voor de zorg die verleend wordt. Het persoonsgebonden budget kunt u uitsluitend inzetten wanneer er sprake is van:

  • Verpleging;
  • Begeleiding;
  • Hulp bij het huishouden;
  • Logeeropvang;
  • Persoonlijke verzorging.

Wilt u meer lezen over het PGB of direct een Persoonsgebonden budget aanvragen? Lees hier hoe u een PGB kunt aanvragen. 

Wat is zorg in natura?

Van zorg in natura is sprake wanneer het zorgkantoor, de gemeente of de zorgverzekeraar contact zoekt met de verschillende zorgaanbieders. Samen zorgen zij er dan voor dat u passende zorg krijgt. Uiteraard kunt u hierbij uw voorkeur uitspreken voor een zorgaanbieder. Daarnaast komt de betreffende zorgaanbieder bij u thuis langs om afspraken te maken omtrent de benodigde zorg. Dit wordt vastgelegd in een zogenaamd zorgplan. Dit zorgplan wordt met enige regelmaat doorgenomen en waar nodig aangescherpt.

Is combineren mogelijk?

Het combineren van een persoonsgebonden budget met zorg in natura is zeker mogelijk. U kiest er dan bijvoorbeeld voor om bepaalde huishoudelijke taken uit te besteden aan een mantelzorger (die betaald wordt vanuit het PGB) en verpleging te laten verzorgen door iemand van het plaatselijke verzorgingstehuis. Hij of zij wordt dan betaald vanuit het verzorgingstehuis.

Contact

Heeft u naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wilt u direct een afspraak inplannen of onze tarieven bekijken? Plan hier direct uw afspraak in. 

verschil pgb zorg in natura