WLZ aanvragen bij het CIZ

Wanneer u of uw naasten blijvende zorg nodig hebben dan komt u mogelijk in aanmerking voor zorg vanuit de wet langdurige zorg. Op die manier kunt u langer zelfstandig (thuis) blijven wonen. Een WLZ aanvragen helpt u er bij om vast te stellen welke zorg u nodig heeft en hoeveel zorg u nodig heeft. Dit wordt beschreven in een indicatie besluit. Hieronder leggen wij u uit hoe een WLZ aanvragen in zijn werk gaat en wat u kan verwachten.

Een WLZ aanvragen: Waar doe ik dat?

Het aanvragen van een WLZ kunt u doen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg. Door telefonisch contact op te nemen via 088-7891000 of online een aanvraag in te dienen kunt u uitsluitsel krijgen over het feit of u in aanmerking komt voor langdurige zorg.

Het CIZ besluit

Ongeveer 6 weken na uw aanvraag ontvangt u een reactie vanuit het CIZ. Dit doen zij in de vorm van een indicatiebesluit. In dit indicatiebesluit wordt omschreven hoeveel zorg er nodig is en welke zorg noodzakelijk is om zelfstandig te kunnen blijven functioneren. Ook wordt u geïnformeerd over de periode waarin u recht heeft op zorg en in welke schaal de zorg geplaatst is.

Ik ben het niet eens met het besluit, wat nu?

Wanneer u ontevreden bent over het besluit van het CIZ heeft u de mogelijkheid om hier tegen in beroep te gaan. U dient dit echter wel te doen binnen 6 weken nadat u de aanvraag hebt ontvangen. Wanneer u in beroep wilt gaan neemt u contact op met het CIZ.

Mijn indicatie loopt ten einde, wat moet ik doen?

Wanneer u zorgindicatie ten einde loopt kunt u bij het CIZ een herindicatie aanvragen. U dient dit te doen 8 weken voordat uw huidige indicatie ten einde loopt. Een herindicatie zorgt er eveneens voor dat de zorg aansluit op de voorgaande periode.

Gewijzigde zorgvraag

Wanneer er sprake is van een gewijzigde zorgvraag raden wij u aan om zo spoedig mogelijk contact te zoeken met het CIZ. Samen met u wordt er gekeken naar de nieuwe zorgvraag.

Zelf uw zorg inkopen

Wanneer u een zorgindicatie heeft ontvangen kunt u zelf uw zorg gaan inkopen. Dit kan bijvoorbeeld bij het 24 Uurs Zorgloket. Het 24 Uurs Zorgloket bemiddelt bij de 24 uurs zorg, toezicht en begeleiding aan huis. De bemiddeling bij zorg is daarnaast volledig te betalen vanuit het PGB. Hoe u een PGB kunt aanvragen leest u hier.

Contact

Wilt u meer informatie ontvangen over wat wij doen? Neem gerust eens contact op via 0800-7247247 of vul onderstaand formulier in.