Zomer hydratatie bij ouderen

Warm, warmer, warmst: tips om ouderen voldoende te laten drinken bij warm weer!

Het warme weer blijft maar aanhouden in Nederland. Voor iedereen geldt dat het ontzettend belangrijk is om voldoende te blijven drinken (minimaal 1,7 liter per dag). Ouderen hebben hier vaak moeite mee om uiteenlopende redenen. De Nationale Hulpgids bracht een artikel uit met handige tips om ervoor te zorgen dat ook ouderen voldoende blijven drinken met dit weer. Belangrijk, want de gevolgen van uitdroging kunnen (zeker bij ouderen) fataal zijn.

De zorgverleners ondersteunen de cliënten hierbij en passen de tips waar mogelijk toe. Verder bieden zij begeleiding en ondersteuning bij alle dagelijkse levensverrichtingen. Wilt u hier meer over weten? Lees dan hier meer over de ondersteuning en begeleiding bij alle dagelijke levensverrichtingen.

Benieuwd naar wat wij precies doen? Lees hier wat wij doen.

Hieronder is het artikel te vinden met betrekking tot tips voor het voorkomen van dehydratie bij ouderen.

Bron: Nationale Hulpgids, 2018.

Dehydratie bij ouderen in de zomer

Record na record sneuvelt… nog nooit is het zo droog geweest, nog nooit zo vroeg al zo’n mooi weer en dan zo lang achter elkaar ook, met af en toe een paar dip-dagen… Het kan niet op: de zomer van 2018 is heel vroeg begonnen en gaat de geschiedenis in als een kanjer!

We genieten allemaal volop van de warme dagen. Lekker gezellig met zijn allen iets gaan doen, terrasje pikken met wat vrienden, fietsen, wandelen… het kan allemaal nu, ook na werktijd nog. Heerlijk!

Voor ouderen is die warme periode niet altijd een feest. We weten allemaal wel dat als de zomerse temperaturen toeslaan, bewoners van instellingen gauw klagen en tot weinig beweging zijn te motiveren. Het is véél te warm naar hun smaak. Zelfstandige wonende ouderen gaan daar vaak wat ‘luchtiger’ mee om… Maar voor alle ouderen geldt er dat ene mantra: drink voldoende!

Voldoende vocht in je lichaam voorkomt dat je in de problemen komt. Maar juist de ouderen hebben vaak geen zin om te drinken. Elk jaar weer vallen er slachtoffers van de warmte. Ze zijn uitgedroogd en hebben vaak een te lage bloeddruk… Triest, elke keer weer. Maar hoe kun je nou zorgen dat de bewoners wel voldoende drinken?

Allereerst moeten de drankjes die ze krijgen, niet ijskoud zijn. Kamertemperatuur is het beste, want koude drankjes geven het lichaam het verkeerde seintje. De hersenen denken dan al gauw dat je behoefte aan vocht is verzadigd, terwijl dat helemaal niet het geval is.

Ouderen hebben ogenschijnlijk weinig behoefte aan vocht, maar ook zij moeten zeker 1,7 liter vocht (alcohol telt niet…) per dag binnen krijgen. Een glas water neerzetten en doorlopen, helpt niet echt. Ga, als het kan, even bij de bewoner zitten en ‘praat’ het water naar binnen. Ouderen hebben vaak moeite om te drinken, omdat ze pijn hebben, moe of lusteloos zijn. Ze laten dan al gauw de boel de boel.

Gebruik gekleurde glazen of bekers. Die vallen veel meer op dan transparante. Als je als oudere wel wat wil drinken maar je kunt je glas niet ‘vinden’, is de kans alweer verkeken. Variatie in de drankjes werkt ook. Altijd en eeuwig thee en appelsap gaat de keel uit hangen. Doe eens wat anders, en probeer een paar bewoners bij elkaar aan het drinken te zetten. Zien drinken doet drinken, net als eten dat doet.

Ouderen hebben een verminderde dorstprikkel, dus ze vergeten te drinken. Bovendien zijn veel ouderen bang dat ze extra naar het toilet moeten (doet te veel pijn) of last krijgen van ongewenst urineverlies. Ook zullen ouderen die zien hoe druk iedereen in de weer is, het personeel niet gauw om een drankje vragen. Ze willen niet tot last zijn. Reuze lief, maar slecht voor henzelf.

Dehydratie is ellendig. Je bloeddruk daalt, je kunt zo maar omvallen en als er niet op tijd wordt ingegrepen, is het zelfs fataal. Bij uitdroging is de huid niet meer elastisch, gaan de organen minder goed werken en treedt verwardheid op. Het hart gaat sneller, je wordt misselijk, je krijgt koude handen en voeten en hoofdpijn. De hersenen gaan minder goed werken, want die willen ook vocht. Uiteindelijk raakt iemand in coma of shock.

Alle reden dus om de ouderen ‘nat’ te houden en ze die minimaal 1,7 liter vocht te bezorgen. De zomer zou ook voor hen een feest moeten zijn, niet een periode die met bezorgdheid tegemoet wordt gezien. De lange zomer – daar moet op gedronken worden!

× Kan ik u helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday