Zorg geweigerd aan mensen die thuis willen sterven

Zorg geweigerd

Een toenemende zorg in Nederland: terminale patiënten die thuis willen sterven, maar wat niet altijd mogelijk blijkt door een patiëntenstop bij landelijke zorgorganisaties.

Maar dan kan het 24 Uurszorgloket helpen. Wij bemiddelen in zeer betaalbare particuliere thuiszorg afgestemd op elke behoefte en wens van de patiënt. Wij kunnen zeker in deze laatste fase van de terminale patiënt het verschil maken. Onze inwonende zorgmedewerkster is altijd aanwezig en verzorgt u of staat u bij op de momenten dat u het nodig heeft.

Voor meer informatie over onze particuliere thuiszorg neem contact met ons op. Wij komen graag op korte termijn langs voor een vrijblijvend gesprek.

Bron: NOS 29 oktober 2015  (Nieuwsuur)

Zorg geweigerd aan mensen die thuis willen sterven

De afgelopen weken is aan minstens 23 terminale patiënten die thuis wilden sterven zorg aan huis geweigerd. Een landelijke zorgorganisatie voerde op 1 oktober een patiëntenstop in voor terminale patiënten in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. Vorige week kwamen daar de regio’s Noord- en Midden Limburg en Nijmegen bij. Het geld was op.

In Nieuwsuur vanavond een reportage over het dilemma van het weigeren van doodzieke patiënten én politieke reacties.

Plafond

Het is al weken onrustig rondom organisaties die verpleging en verzorging aan huis leveren. Veel organisaties voor wijkverpleging hebben de afgelopen maand het plafond van hun budget bereikt en weten niet of ze voor de rest van het jaar geld krijgen van de zorgverzekeraar voor nieuwe cliënten.

Terminale patiënten zijn heel duur, er moet vaak 24 uur zorg worden geleverd.

Hans Buijing, Branchebelang Thuiszorg Nederland

Stervende patiënten

De zorgorganisatie levert verschillende soorten wijkverpleging maar is gespecialiseerd in palliatief terminale 24-uurs zorg aan huis. Ongeveer 30 procent van de omzet betreft de zorg voor stervende patiënten.

Volgens Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) is deze zorgorganisatie niet de enige aanbieder die terminale patiënten weigert en doen anderen dat ook maar lopen die organisaties daar niet mee te koop.

Hans Buijing van BTN: “Terminale patiënten zijn heel duur, er moet vaak 24 uur zorg worden geleverd. Dat kan kort duren maar ook vele weken. Als je niet weet of je daarvoor betaald krijgt, ga je die zorg niet leveren.” Volgens Buijing hanteren minstens 40 organisaties voor wijkverpleging – een kwart van zijn achterban – een patiëntenstop (voor allerlei patiënten).

Budget

Zorgverzekeraar CZ is verantwoordelijk voor de inkoop van de wijkverpleging in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden waar deze zorgorganisatie een stop instelde voor terminale patiënten. Volgens CZ zijn er genoeg andere zorgaanbieders in die regio’s die dezelfde 24-uurszorg kunnen leveren. Daarom geeft CZ deze zorgorganisatie geen extra budget.

Maar het Rotterdamse Maasstad ziekenhuis meldt dat er de afgelopen tijd toch problemen zijn ontstaan voor patiënten in de regio Zuid-Hollandse eilanden.

“Steeds vaker wordt de transferverpleegkundige van het Maasstad Ziekenhuis geconfronteerd met het feit dat de speciale thuiszorgteams niet de gevraagde terminale thuiszorg kunnen leveren. Deze patiënten gaan óf met minder thuiszorg naar huis – met minder thuiszorgmomenten – of kiezen er voor om niet naar huis te gaan en te wachten op een plaats in een hospice of palliatieve unit in een verpleeghuis. De wachtlijsten voor deze verpleeghuizen zijn groeiende, waardoor er ook patiënten tegen hun zin in het ziekenhuis overlijden.”

Tekorten

De thuiszorgorganisaties hebben dit jaar van de zorgverzekeraars minder geld gekregen voor de wijkverpleging dan vorig jaar beschikbaar was. Het kabinet bezuinigt 15 procent op het totale budget, terwijl de vraag naar wijkverpleging toeneemt. Mensen moeten langer zelfstandig thuiswonen, kunnen niet meer naar een verzorgingshuis en worden steeds ouder.

Al ruim een maand blijkt dat veel zorgaanbieders geld tekort komen om iedereen, inclusief nieuwe cliënten, de rest van het jaar zorg te kunnen blijven geven. Staatssecretaris Martin Van Rijn is niet van plan om op korte termijn extra budget vrij te maken. Hij maakt pas in de loop van 2016 de balans op.

Zorgplicht

Als een terminale patiënt bij de ene zorgaanbieder niet de gewenste zorg krijgt, moet de zorgverzekeraar hem doorverwijzen naar een andere aanbieder. Of andere zorgaanbieders vervolgens wel de dure 24-uurs zorg thuis leveren, is zeer de vraag, blijkt in ieder geval uit de zaak die Nieuwsuur onderzocht.

CZ vindt het onbegrijpelijk dat dit is gebeurd en hoopt niet dat meer zorgorganisaties in de praktijk “dure patiënten” weigeren zonder dat CZ daarvan af weet.

Els Potma, CZ

Onbegrijpelijk

Als Nieuwsuur zorgverzekeraar CZ over deze problemen informeert, schrikt woordvoerder Els Potma: “U bent de eerste die ons dit zegt. Dit is zeer verontrustend. Het Maasstad Ziekenhuis heeft ons niet gebeld, dat is heel erg jammer. Dit was niet nodig geweest.” CZ vindt het onbegrijpelijk dat dit is gebeurd en hoopt niet dat meer zorgorganisaties in de praktijk “dure patiënten” weigeren zonder dat CZ daarvan af weet.”

Na een patiëntenstop van bijna 4 weken krijgt deze zorgorganisatie begin deze week te horen dat CZ toch extra geld beschikbaar stelt. Potma: “We hebben nu uit onze eigen middelen budget vrijgemaakt.” De patiëntenstop in het zuidwesten van het land is opgeheven.

Ook zorgverzekeraar VGZ, verantwoordelijk voor de wijkverpleging in Noord- en Midden Limburg en Nijmegen laat vandaag weten dat “het gesprek met hen over de knelpunten is afgerond en de patiëntenstop met onmiddellijke ingang is opgeheven.”

× Kan ik u helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday