ZZP 5: thuis wonen met dementie of een andere aandoening

zzp 5Zelfstandig thuis blijven wonen is volledig betaalbaar vanaf zorgzwaartepakket 5 (ZZP 5). Bepaalde vormen van dementie komen steeds vaker voor, zoals Vasculaire Dementie of Alzheimer. Voor mensen met een vorm van dementie is het belangrijk om goed uit te rusten en vaste structuren aan te houden in een veilige omgeving. De laatste jaren zijn er steeds meer mensen die, ondanks dat ze lijden aan een vorm van dementie, zelfstandig thuis willen blijven wonen in de vertrouwde woon- en leefomgeving.

Inwonende zorg volledig betaalbaar vanaf zorgzwaartepakket 5 (ZZP 5)

Als u of uw naaste lijdt aan een vorm van dementie dan heeft u recht op passende zorg. U kunt ervoor kiezen om deze zorg zelf in te kopen middels een persoonsgebonden budget. De hoogte van het persoonsgebonden budget is afhankelijk van de zorgindicatie die u van het CIZ krijgt. Als u of uw naaste intensief toezicht en begeleiding nodig heeft, dan wordt in de meeste gevallen zorgzwaartepakket 5 afgegeven door het CIZ. Een veelgebruikte afkorting van zorgzwaartepakket 5 is ZZP 5. ZZP 5 voor verpleging en verzorging sluit goed aan op de zorgbehoefte die nodig is bij intensieve dementiezorg. Bij ZZP 5 is het budget dat u of uw naaste mag gebruiken om zorg in te kopen (in 2021), €54.280. Dat betekent dat u met een ZZP 5 maandelijks €4523,33 beschikbaar heeft om zorg in te kopen bij een zorgaanbieder naar keuze.

Professionele zorg in huis

U of uw naaste wordt al geholpen door de hulp en begeleiding van mantelzorgers. Als de dementie zich in een verder gevorderd stadium bevindt dan is er 24 uur toezicht en begeleiding nodig. Deze intensieve zorg kan vaak niet alleen door mantelzorgers gedragen worden. Een inwonende zorgverlener is dan in veel gevallen een passende oplossing om, ondanks de intensieve dementie zorgvraag, in de vertrouwde woon- en leefomgeving te kunnen blijven wonen. Een vaste zorgverlener woont voor een langere periode bij u of uw naaste in en biedt individuele begeleiding bij algemene dagelijkse levensverrichtingen. Een inwonende zorgverlener helpt de cliënt en daarmee het netwerk om de cliënt heen. Mantelzorgers krijgen meer vrijheid en hebben meer tijd voor leuke activiteiten met de cliënt. Een inwonende zorgverlener kost via het 24 Uurszorgloket maandelijks gemiddeld €4220,-. Met behulp van zorgzwaartepakket (zzp 5) 5 is dat dus goed te betalen. U heeft zelfs eens flink bedrag over om overige zorg in te kopen.

Bel ons voor een vrijblijvende afspraak

Meer informatie ontvangen?

Meer informatie ontvangen? Neem contact op via 0800-6444444 of info@24uurszorgloket.nl.

× Kan ik u helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday