Hoe worden de zorgverleners getraind?

Trainen van zorgverleners

Nederlandse cultuur en wonen in Nederland

Wij vinden het belangrijk dat een zorgverlener – zeker als hij of zij voor de eerste keer naar NL komt – kennis maakt met de Nederlandse cultuur en het wonen in Nederland. In dit gedeelte van de training komen de belangrijkste onderwerpen aanbod gerelateerd aan het leven in Nederland. Zo bespreken we onderwerpen als, wie te bellen in nood, hoe het openbaar vervoer werkt en hoe de gezondheidszorg werkt in Nederland. Daarnaast komen ook simpelere, voor ons heel vanzelfsprekende onderwerpen aan bod. Hoe scheiden wij afval in Nederland, bij welke winkels een zorgverlener terecht kan voor bepaalde producten en welke feestdagen er gevierd worden? Tevens worden er ook leuke feiten over Nederland benoemd om op deze manier de zorgverlener kennis te laten maken met Nederland en haar cultuur.

Omgaan met dementietraining 24 uzl

Omdat het grootste deel van de cliënten lijden aan een vorm van dementie, besteden we veel aandacht aan dit onderwerp. Het vraagt ook extra aandacht omdat dementiezorg in Nederland verschilt met dementiezorg in de landen waar de zorgverleners uit afkomstig zijn. Wij bespreken hoe we in Nederland omgaan met dit ziektebeeld. Wat wel en wat niet te doen. Wij leggen uit wat persoonsgerichte en belevingsgerichte zorg is en komen, de volgende dag met praktijk les, terug op hoe je dat in de praktijk toepast. In de Nederlandse gezondheidszorg wordt ingezet op de zelfredzaamheid van de cliënt op basis van eigen regie. Wat kan een client nog en hoe kunnen we ze ondersteunen door middel van passende activiteiten? Tijdens dit gedeelte van de training is er ook ruimte om met elkaar het gesprek aan te gaan over elkaars ervaring met dementie. ‘Wat is jou ervaring?’ en ‘hoe zou jij handelen in deze situatie?’ Zo ontstaan er mooie dialogen en leert men van elkaars ervaringen.

Andere ziektebeelden

Naast dementie/alzheimer bespreken we hieronder andere ziektebeelden en veel voorkomende problemen die voorkomen bij ouderen.

Alertheid op bijkomende aandoeningen

Voorkomen is beter dan genezen. Vandaar dat wij onderwerpen als doorligplekken, blaasontsteking, huidverzorging, vochtbalans en dieet tijdens de training bespreken met behulp van fotovoorbeelden. Door deze onderwerpen in de training te behandelen, wordt er voorkomen dat deze bijkomende aandoeningen problemen opleveren tijdens de 24-uurszorgverlening. Mocht het voorkomen dat een zorgverlener te maken krijgt met een ander ziektebeeld, dan wordt ook hier dieper op ingezoomd.

Wet- en regelgeving

Een ander belangrijk onderwerp van de training is het bespreken van de Nederlandse wet- en regelgeving op het gebied van zorg, de zorgverleners zijn hier hoogstwaarschijnlijk niet mee bekend. Zo worden de regels over werktijden en de vrije tijd van de zorgverlener besproken. Wanneer een zorgverlener meer dan 40 uur per week aan zorg verleend, dan dient dit gecommuniceerd te worden met de werkgever van de zorgverlener. Mocht dit het geval zijn, dan overlegt 24 Uurszorgloket met de cliënt en diens contactpersoon tot een passende oplossing. Denk hierbij aan het inzetten van extra thuiszorg, een tweede zorgverlener of een toepassing technologie.

Ook wordt de Wet zorg en dwang behandeld tijdens de training. Deze wet is er om ervoor te zorgen dat cliënten zoveel mogelijk hun vrijheid behouden. Zo mag er bijvoorbeeld geen deur worden afgesloten zonder dat dit is overlegd met de familie en/of de behandelaar van de cliënt. Ook het omhoog zetten van een bed rekje mag niet zomaar worden toegepast zonder toestemming, deze handeling beperkt namelijk de bewegingsvrijheid van de cliënt.

Training praktijk

Uitleg van hulpmiddelen

Op de trainingslocatie van 24 Uurszorgloket in Geffen, zijn hulpmiddelen aanwezig die veel voorkomen bij de cliënten thuis. Denk hierbij aan tilliften, steunkousen en pictogrammen kaarten. Met deze hulpmiddelen wordt er door de zorgverleners, onder begeleiding, geoefend in de praktijk. Ook verplaatsen de zorgverleners zich in de cliënten, zo ervaren ze hoe het is om in een tillift te zitten en hoe het is om steunkousen aan te hebben. Dit creëert een leuke en interactieve sfeer tussen de zorgverleners.Training zorgverleners

Activiteiten voor de dag invulling

Ook gaan we tijdens de training in op welke activiteiten de zorgverleners kunnen doen met hun cliënten. Op de trainingslocatie zijn er veel materialen aanwezig waarbij ze voorbeelden krijgen om te zien wat er allemaal mogelijk is. Verder ontvangen de zorgverleners tijdens de training een map waarin alle informatie is opgenomen die ze tijdens de training hebben geleerd. Ook staan er in deze map 100 activiteiten beschreven die de zorgverleners kunnen uitvoeren met hun cliënten, om hen zo actief mogelijk te houden.

Hollandse gerechten koken

De Hollandse keuken is erg verschillend vergeleken met de Poolse en Portugese keuken. Om deze reden besteden wij hier aandacht aan tijdens de trainingen. We bespreken onder andere de tijden waarop de gemiddelde Nederlander eet, maar ook wat ze veelal eten. Dit verschilt erg van de tijden en maaltijden die de zorgverleners gewend zijn. Tijdens de lunch gaan we ook daadwerkelijk een Nederlandse maaltijd bereiden en eten. Op de tweede dag van de training eten we met de zorgverleners buiten de deur. We lopen dan naar een eethuis waar ze puur Hollandse kost proeven.

Contact opnemen

Meer weten over de trainingen of heeft u andere vragen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee en helpen u verder. Contact opnemen kan telefonisch via 0800-644 44 44 of stuur een e-mail naar info@24uurszorgloket.nl.

× Kan ik u helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday