Werkzaamheden ADL: algemene dagelijkse levensverrichtingen

De inwonende zorgverleners die het 24 Uurs Zorgloket inzet, bieden ondersteuning & begeleiding bij werkzaamheden welke te maken hebben met algemene dagelijkse levensverrichtingen (ook wel ADL genoemd). Maar wat zijn algemene dagelijkse levensverrichtingen? Welke concrete werkzaamheden worden er uitgevoerd? En welke activiteiten behoren niet tot de werkzaamheden van de zorgverleners? Hieronder leggen wij het stap voor stap aan u uit.

Wat zijn ADL: algemene dagelijkse levensverrichtingen?

Algemene dagelijkse levensverrichtingenzijn verrichtingen die mensen in het dagelijks leven uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan boodschappen doen, aankleden of eten koken. Binnen de zorg worden de algemene dagelijkse levensverrichtingen gebruikt om in kaart te brengen in hoeverre een persoon nog zelfredzaam is.

Werkzaamheden ADL

Zoals gezegd bieden de inwonende zorgverleners ondersteuning & begeleiding bij algemene dagelijkse levensverrichtingen. Maar welke werkzaamheden behoren tot de algemene dagelijkse levensverrichtingen?

Onder de algemene dagelijkse levensverrichtingen verstaan we:

 • Ondersteuning bij lichaamsverzorging;
 • Ondersteuning bij het huishouden;
 • Hulp bij opstaan, aan- en uitkleden;
 • Ondersteuning bij het maken van uitstapjes (denk aan het maken van een wandeling);
 • Het verzorgen van de boodschappen;
 • Het bereiden van verschillende maaltijden;
 • De rol van gastvrouw/gastheer op het moment dat er visite aanwezig is;
 • Eventueel het verzorgen van lichaamsbeweging ter ondersteuning van de therapeut;

Heeft u een vraag over bepaalde werkzaamheden? Of twijfelt u of bepaalde werkzaamheden behoren tot de ADL zorg? Stel uw vraag gerust via 0800-6444444 of via ons contactformulier.

Welke ADL werkzaamheden worden niet uitgevoerd?

Er zijn diverse werkzaamheden welke de inwonende zorgverleners niet mogen uitvoeren (of slechts onder begeleiding). Onder deze werkzaamheden vallen onder andere:

 • Het toedienen van injecties;
 • Het verstrekken van geneesmiddelen;
 • Bereiden van geneesmiddelen;
 • Katheterverzorging;
 • Stomaverzoring;
 • Het aanbrengen of verversen van verband.

Waarom worden deze werkzaamheden niet uitgevoerd? Er zit een groot verschil tussen het toekennen van diploma’s in Nederland en in andere landen. Om die reden nemen wij hier geen enkel risico. Wanneer u bovenstaande werkzaamheden wél wilt laten uitvoeren, raden wij aan om een thuiszorgorganisatie in te schakelen. Dit is mogelijk naast de ADL zorg die het 24 Uurs Zorgloket bied. Wanneer zorgverleners beschikken over de in Nederland vereiste diploma’s, mogen zij bovenstaande werkzaamheden wél uitvoeren.

Waarom zorg bij ADL?

Er zijn verschillende redenen waarom men kiest voor 24 uurs zorg bij alle dagelijkse levensverrichtingen. De voornaamste reden is de ontzorging van naaste familie, vrienden of eventuele mantelzorgers. De inwonende zorgverleners zorgen ervoor dat u samen weer kunt genieten van de belangrijke zaken in het leven.

Kom ik in aanmerking voor 24 uurs zorg bij ADL? 

Er zijn diverse situaties waarin 24 uurs zorg bij ADL mogelijk is. Bekijk hier in welke situaties 24 uurs zorg mogelijk is. Om in aanmerking te komen voor 24 uurs zorg aan huis dient u in ieder geval in het bezit te zijn van een zorgindicatie. Een zorgindicatie kunt u aanvragen via het CIZ. Lees hier hoe het aanvragen van een CIZ zorgindicatie in zijn werk gaat.

Contact

Wilt u meer weten over de werkzaamheden die behoren tot de ADL? Of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op via 073 – 303 00 86 of stuur een e-mail naar info@24uurszorgloket.nl.