Wat is PGB / WLZ?

PGB/WLZ: volledige vergoeding voor inwonende zorg

Bij 24 Uurszorgloket begrijpen we de uitdagingen die komen kijken bij de zorg voor uzelf of uw dierbare. Daarom hebben we een uniek concept ontwikkeld voor inwonende zorg. Een vaste zorgverlener richt zich volledig op het welzijn en de zorgbehoeften van u of uw dierbare, waardoor familieleden, mantelzorgers en geliefden de vrijheid krijgen om te genieten van kostbare momenten.

Het belangrijkste aspect dat wij willen benadrukken is dat in de meeste gevallen de zorg via 24 Uurszorgloket volledig wordt vergoed door het Persoonsgebonden Budget (PGB) vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Dit betekent dat als u of uw naaste dag- en nachtzorg en/of toezicht nodig heeft wegens ziekte, ouderdom of een handicap, uw zorg vergoed kan worden vanuit de WLZ. U heeft de keuze om deze zorg te laten regelen door het zorgkantoor (Zorg In Natura – ZIN) of om de gewenste zorg zelf in te kopen (PGB). 24 Uurszorgloket staat klaar om u te ondersteunen in dit proces en te zorgen dat u de beste zorg ontvangt die volledig aansluit bij uw behoeften. Cliënten die Inwonende zorg opstarten bij 24 Uurszorgloket ontvangen persoonlijke begeleiding in het aanvragen van een persoonsgebonden budget (PGB). Wij maken u graag wegwijs in de wereld van zorg.

Wat is PGB?

Het persoonsgebonden budget, vaak afgekort als PGB, stelt u in staat om zelf te bepalen welke zorgverlener er op welk tijdstip bij u de gewenste zorg komt verlenen. U kunt ervoor kiezen om het bedrag dat voor de door u benodigde zorg beschikbaar is zelf te besteden. Dit budget om zorg in te kopen noemen we het persoonsgebonden budget.

Wat zijn de voor- en nadelen van het persoonsgebonden budget (PGB)?

Met een PGB heeft u de vrijheid om te kiezen bij wie u de zorg inkoopt en behoudt u zelf de regie over uw zorg. U sluit een contract af met één of meerdere organisaties waarvan u de zorg wenst. Daarnaast kan u zelf bepalen welke zorgverlener/zorginstelling bij u komt en op welke momenten er zorg geleverd moet worden.

  • Voordeel PGB: je hebt de keuzevrijheid in aanbieders, zorgverleners, zorgmomenten en behoudt zelf de regie.
  • Nadeel PGB: u of uw contactpersoon is zelf verantwoordelijk voor het voeren van de bijbehorende administratie en de inkoop van de zorg

Hoe vraag ik een PGB aan?        Wat zijn de budgetten vanuit PGB/WLZ?

Zorg in Natura (ZIN)

Zorg in Natura, afgekort als ZIN, is wanneer het zorgkantoor bepaalt welke zorgorganisatie uw zorg levert. Bij ZIN bepaalt het zorgkantoor welke zorgorganisatie u of uw dierbare zorg levert. Een nadeel is dat je geen keuzevrijheid hebt in wie, hoe laat en hoe u wordt geholpen. Het zorgkantoor heeft afspraken gemaakt met een aantal zorgorganisaties in uw regio, uit dat aanbod mag u kiezen. Uw keuzevrijheid is beperkt omdat u alleen kunt kiezen uit zorgaanbieders die een contract hebben afgesloten met het zorgkantoor.

PGB en Zorg in Natura bij inwonende zorg

U kunt met uw PGB, inwonende zorg inkopen. 24 Uurszorgloket voorziet in dag- en nachtzorg en toezicht, daarnaast ondersteunen en begeleiden wij onze cliënten gratis in het gehele proces bij het aanvragen van een persoonsgebonden budget.

Lees meer over inwonende zorg