Omgaan met dementie als verzorgende

Het beroep van verzorgende kan heel veel geluk, maar ook heel veel lastige kwesties met zich meebrengen. Daarom brengen wij het volgende onderwerp aan het licht: omgaan met dementie als verzorgende. Iedere zorgverlener beleeft dementie op zijn eigen manier. Dementie verloopt bij iedereen anders. Het is van belang om vooral het positieve te onthouden en het slechte te vergeten. Wilt u meer weten over dementiezorg? Lees dan gerust verder, wij vertellen u er meer over!

Belangrijke kernwaarden in de omgang met dementie

Als verzorgende in de omgang met dementie zijn er enkele belangrijke kernwaarden die leidend horen te zijn: respect, positiviteit, geduld, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is belangrijk om de cliënt altijd met respect te behandelen. Hoewel dit vanzelfsprekend lijkt, kan het in de praktijk soms erg uitdagend zijn. Iemand met dementie is dan wel afhankelijk, maar nog steeds een volwassen individu met gevoelens en waardigheid.

Geduld en positiviteit

Ouderen met dementie kunnen uw geduld soms enorm op de proef stellen, het is dan toch van belang om positief en respectvol te blijven. Daarnaast kan het voorkomen dat iemand met dementie de werkelijkheid anders ervaart. Het is dan belangrijk om zinloze discussies te vermijden. Flexibiliteit is hier het sleutelwoord, omdat dit de cliënt rust en kalmte biedt. Dat kan voor iemand met dementie een enorm verschil maken.

Ook is het belangrijk om te focussen op wat iemand nog wel kan. Dit is een moeilijke taak in de omgang met dementie als verzorgende. Iemand die dement is, heeft namelijk vaak steeds meer hulp nodig. De moeilijkheid zit hem in iemand zelf dingen laten doen of juist dingen voor iemand doen. Dit evenwicht zal altijd blijven verschuiven. Echter is actief bezig blijven erg belangrijk, omdat het het ziekteverloop vertraagd.

Enkele tips voor omgaan met dementie als verzorgende

  • Ga niet altijd de discussie aan, want dat creëert onnodige onrust;
  • Leg de lat niet te hoog;
  • Focus op wat nog wel kan en blijf positief;
  • Stel je flexibel op;
  • Luister goed naar wat de ander graag wil en wat hij of zij te vertellen heeft;
  • Probeer vooral samen bezig te blijven;
  • Het verlagen naar kinderlijk niveau is juist het verhogen van je eigen niveau;
  • Neem ook de tijd voor jezelf om je eigen batterij op te laden;
  • Probeer zo veel mogelijk door te gaan met het normale leven.

Bezit mijn zorgverlener de juiste kernwaarden?

Wanneer u op zoek bent naar een zorgverlener, wilt u er zeker van zijn dat deze de juiste kernwaarden bezit. Maar nog belangrijker is het vinden van een zorgverlener die goed kan omgaan met dementie als verzorgende en die bij u past Er zijn verschillende opties beschikbaar wanneer iemand met dementie niet meer in staat is om voor zichzelf kan zorgen. De eerste optie is een verzorgingshuis of verpleeghuis. U krijgt dan met verschillende zorgverleners te maken. Het alternatief is een inwonende zorgverlener in huis nemen. Het voordeel hiervan is dat u thuis kunt blijven wonen en daarbij een passende zorgverlener krijgt. U heeft 24 uur per dag hetzelfde bekende gezicht in huis.

Een passende zorgverlener voor u of uw dierbare

24 Uurszorgloket begrijpt hoe belangrijk het is om de juiste zorgverlener te vinden die goed kan omgaan met dementie en aansluit bij uw zorgbehoeften. Wij bemiddelen in inwonende zorgverleners die volledig op de hoogte zijn van uw ziektebeeld en persoonlijke omstandigheden. Zij bieden niet alleen ondersteuning bij algemene dagelijkse levensverrichtingen, maar passen ook een persoonlijke aanpak toe met aandacht voor uw welzijn. Met een inwonende zorgverlener krijgt u de zorg en begeleiding die u verdient, terwijl u in uw vertrouwde thuisomgeving kunt blijven wonen. Als u meer wil lezen over het werk dat wij verrichten, lees dan hier wat wij doen. 

Zorg via 24 Uurszorgloket

Wilt u meer weten over de mogelijkheden omtrent een passende zorgverlener via 24 Uurszorgloket of wilt u toch graag meer weten over omgaan met dementie als verzorgende? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via 0800-644444 of stuur een mailtje naar info@24uurszorgloket.nl.