Omgaan met dementie als verzorgende

Het beroep van verzorgende kan heel veel geluk, maar ook heel veel lastige kwesties met zich meebrengen. Daarom brengen wij het volgende onderwerp aan het licht: omgaan met dementie als verzorgende. Iedere verzorgende beleeft dementie op zijn eigen manier. Dementie verloopt bij iedereen anders. Het is van belang om vooral het positieve te onthouden en het slechte te vergeten. Wilt u meer weten over dementiezorg? Lees dan hieronder verder en kom meer te weten.

Welke kernwaarden zijn belangrijk in omgaan met dementie als verzorgende

Er zijn een aantal belangrijke kernwaarden in omgang met dementie als verzorgende: respect, positiviteit, geduld, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Het is belangrijk om de cliënt altijd met respect te behandelen. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het soms toch moeilijk om te realiseren. Iemand met dementie is dan wel afhankelijk, maar nog steeds een volwassen individu. Daarnaast kunnen demente ouderen het bloed onder de nagels vandaan halen, waardoor het geduld soms op de proef gesteld kan worden. Het is dan toch van belang om positief en respectvol te blijven. Daarnaast kan het voorkomen dat iemand met dementie de werkelijkheid anders ervaart. Het is dan belangrijk om geen zinloze discussie te starten, maar erin mee te gaan. Flexibiliteit is hier het sleutelwoord. Het biedt de cliënt rust en kalmte. Dat kan voor iemand met dementie een enorm verschil maken. Ook is het belangrijk om te focussen op wat iemand nog wel kan. Dit is een moeilijke taak in de omgang met dementie als verzorgende. Iemand die dement is, heeft namelijk vaak steeds meer hulp nodig. De moeilijkheid zit hem in iemand zelf dingen laten doen of juist dingen voor iemand doen. Dit evenwicht zal altijd blijven verschuiven. Echter is actief bezig blijven erg belangrijk, omdat het het ziekteverloop vertraagd.

Enkele tips voor omgaan met dementie als verzorgende

  • Ga niet altijd de discussie aan, want dat creëert onnodige onrust;
  • Leg de lat niet te hoog;
  • Focus op wat nog wel kan en blijf positief;
  • Stel je flexibel op;
  • Luister goed naar wat de ander graag wil en wat hij of zij te vertellen heeft;
  • Probeer vooral samen bezig te blijven;
  • Het verlagen naar kinderlijk niveau is juist het verhogen van je eigen niveau;
  • Neem ook de tijd voor jezelf om je eigen batterij op te laden;
  • Probeer zo veel mogelijk door te gaan met het normale leven.

Hoe weet ik zeker of mijn zorgverlener de juiste kernwaarden bezit?

Natuurlijk is het belangrijk dat uw zorgverlener de juiste kernwaarden bezit. Echter is het nog belangrijker om dat u een passende zorgverlener krijgt die kan omgaan met dementie als verzorgende. Er zijn verschillende opties als iemand met dementie niet meer voor zichzelf kan zorgen. De eerste optie is een verzorgingshuis of verpleeghuis. U krijgt dan met verschillende zorgverleners te maken. Het alternatief is een inwonende zorgverlener in huis nemen. Het voordeel is dat u thuis kunt blijven wonen en daarnaast een passende zorgverlener krijgt. U heeft 24 uur per dag hetzelfde bekende gezicht in huis.

Wij van het 24 Uurszorgloket bemiddelen in deze vorm van inwonende zorg en zorgen voor een passende inwonende zorgverlener in huis die op de hoogte van uw ziektebeeld en omstandigheden. Zij bieden ondersteuning en begeleiding bij algemene dagelijkse levensverrichtingen. De zorgverlener past een persoonlijke aanpak toe en heeft naast zorgverlening ook nog oog voor het welzijn van zijn of haar cliënt. Als u meer wil lezen over het werk dat wij verrichten, lees dan hier wat wij doen. 

Zorg via het 24 Uurszorgloket

Wilt u meer weten over de mogelijkheden omtrent een passende zorgverlener via het 24 Uurszorgloket of toch graag meer weten over omgaan met dementie als verzorgende? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Dit kan via 0800-644444 of stuur een mailtje naar info@24uurszorgloket.nl.

× Kan ik u helpen? Available from 09:00 to 17:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday